Nyhetsbyrån Reuters rapporterade strax innan nyåret att Burundis president Évariste Ndayishimiye uppmanat medborgarna att stena homosexuella till döds.

– Vill du dra en förbannelse över landet, så acceptera homosexualitet, sa han vi en pressammankomst i fredags och förklarade även att homosexualitet är som att välja att följa stan.
– Jag menar till och med att dessa människor, om vi hittar dem i Burundi, helst borde föras till en arena och där stenas. Och det kan inte ses som en synd, sa han.

Helt ogenerat hat från politiska ledare och andra representanter för myndigheter i flera afrikanska länder har uttryckts under året som gick. I bland annat Uganda återinfördes dödsstraff av ett enigt parlament, en skärpning av lagen som nu människorättsaktivister försöker få upphävt via domstolar. I Kenya har en skärpning av landets antihomosexuella lagar diskuterats, men diskussionen sköts upp innan juluppehållet och återupptas senare i år. Även i länder sin Sydsudan och Tanzania har trycket mot hbtqi+samhället ökat under 2023.

Burundi, med idag drygt 13 miljoner invånare, blev självständigt från Belgien 1962 och är en parlamentarisk demokrati med ett rättsväsende som formats enligt fransk modell. Därmed var, till skillnad från tidigare brittiska kolonier, inte homosexualitet kriminaliserat i Burundi. Först 2009 antogs en ny lag med en straffskala på upp till 2 år och böter. Landet har sedan samma år avskaffat dödsstraffet, vilket ändå inte fick landets president att undvika en uppmaning till lynchning av medborgare.

I somras deltog Ndayishimiye i mötet mellan Vladimir Putin och flera afrikanska ledare i Sankt Petersburg. Efter att USA och EU lyft mänskliga rättighetsperspektiv i sina relationer med afrikanska stater, inkluderat när lagar mot samkönade kontakter skärps,  har Ryssland och även Iran under 2023 knutit närmare band till länder där just lagstiftningen och retoriken skärps.