Vid tisdagens seminarie om adoptionsmöjligheter för par av samma kön, kunde paneldeltagarna konstatera att det idag i praktiken inte fungerar.
Däremot berättade Öppna moderaters ordförande Fredrik Saweståhl att det nu är klart att ett killpar på västkusten fått en adoption klar. De skall gälla en inhemsk adoption och det är då första gången som den nya lagen fått praktisk verkan.
– Vi hoppas senare i höst kunna berätta mer om detta, sa han vid seminariet.
Riksdagsledamoten Tomas Tobé (m) underströk att den lag vi nu har och som det råder närmast total enighet bakom, är bra.
– Men vi behöver nu gå tillbaks och se över varför den inte fungerar, sa han. Vi behöver titta på de hinder som kvarstår och väcka debatten till liv igen.
– Idag finns en beklämmande attityd hos kommunerna, sa han och fick medhåll av Saweståhl som dock hoppas att det vid kommande generationsbyte bland de handläggare som sköter frågan kommer att bli enklare.
RFSLs vice förbundsordförande Christian Antoni Møllerop påpekade att en stor del av problemet med att få par av samma kön att verkligen få adoption förverkligad är den stora konkurrensen om barn.
– Idag är det ofta 20 familjer på ett barn, sa han och påpekade även han att hanteringen i kommunerna är ett problem.
– Adoptionsbyråerna handlägger, men det är kommunerna som godkänner, underströk han och uppmanade de som ansöker om att bli adoptivföräldrar att rapportera till RFSL om och varför man fått avslag.
– Det finns otroligt lite fakta kring detta, konstaterade Tomas Tobé efter att själv ha sökt information om hur många par av samma kön som fått avslag av kommunerna. Han uppmanade även partierna att på det kommunala planet på allvar börja arbeta med attityderna till par av samma kön som söker för att bli adoptanter.