Morgan Wahlund är en snart 20-årig kille som trots sin unga ålder varit med om saker som får de flesta att tappa sugen. Flera gånger har han som öppet homosexuella råkat ut för misshandel och sexuella övergrepp.
– Jag har varit mobbad i tre år på grundskolan där elever spred rykten om att jag skulle vara HIV-positiv fastän jag inte var det. Jag blev misshandlad i april 2009 och även hotad av samma kille, jag utsattes för sexuella övergrepp i december 2010 och i somras blev jag misshandlad, rånad och hotad om att bli våldtagen i Spanien på grund av min sexuella läggning, sammanfattar han de tuffa erfarenheter som för många skulle innebära att man drog sig tillbaks.
Morgan har valt en annan väg. I lokaltidningen Gefle Dagblad har han trätt fram och berättat om sina egna erfarenheter och därmed gett en bild av den verklighet som många homosexuella lever i.
För även om Sverige kommit långt jämfört med många andra länder, är våld och inte minst oro för att utsättas för våld, en förkrympande verklighet för många.
Misshandeln 2009 gav spår som han arbetat med att komma över. Ett sätt har, förutom att offentligt berätta, har blivit att genomföra ett projektarbete som del av sin utbildning på omvårdnadsprogrammet.
– Jag brinner för att lyfta mänskliga- och homosexuellas rättigheter i det svenska samhället för att minska homofobin och även hatbrotten, säger han till QX.
I en undersökning har han frågat ungdomar i 16-17 årsåldern om synen på homosexualitet och pratat med folk på Rådhustorget om deras syn på homosexualitet. Och han driver en blogg om hur det är att vara homosexuell i ett heterosexuellt samhälle.
Hans undersökning kommer att presenteras vid en föreläsning i Polhemsskolans aula den 15 mars, berättar han och just nu skriver han det sista.
I enkätundersökningen noterar han att unga, trots att det finns brist på kunskap och fördomar, är mer toleranta än äldre. Och han noterar att det bland elever med en annan kulturbakgrund än traditionellt skandinavisk, finns många negativa attityder och erfarenheter av att homosexualitet ses som något mycket dåligt i deras familjer.
– När jag frågade om vad de tror homofobin beror på så svarade åtta stycken rädsla, nio påverkan av familj och vänner, fjorton okunskap och sjutton grupptryck, säger han om en mindre enkät han gjorde i en klass på Polhemsskolan.
Även om undersökningen i sig är liten så är Morgan Wahlunds val att när han själv utsätts för våld och övergrepp välja att bli mer öppen och försöka förstå hatet han själv utsatts för kanske det viktigaste arbetet i samband med att han presenterar sitt projektarbete.
Följer du hans blogg på nätet – utnämnd till Gävls första gayblogg – kan du i mars få veta mer om hur presentationen av projektarbetet gått.

Morgan Wahlunds blogg


Morgan på Qruiser: Nobodyknows