I veckan ställde Tina Acketoft, riksdagsledamot (fp), frågan till utrikesminister Carl Bildt hur Sverige kan förbättra situationen för Rysslands HBTQ-personer.

– Det är inte mer än tjugo år sedan det ens blev lagligt att vara homosexuell i Ryssland. Sverige borde göra mer för att lyfta HBTQ-personers rättigheter i dialogen med Ryssland. Tyvärr går utvecklingen idag åt helt fel håll, säger Tina Acketoft i en kommentar.

St Petersburg blev nyligen den fjärde staden i Ryssland att förbjuda ”homosexuell propaganda” mot minderåriga och politiker tillsammans med den ortodoxa kyrkan arbetar nu målmedvetet för att lagen ska införas på federal basis.

I en protest mot lagförslaget publicerade hbtq-rättsorganisationen All Out en video på Youtube för att uppmärksamma världen på vad man menade var ett brott mot mänskliga rättigheter.

Videon har setts av över 370 000 personer, men lagen röstades igenom. BLand komentarerna kunde läsas att Europa gärna fick ägna sig åt homosexualitet, men att det inte var en del av den ryska kulturen.

I flera av Europas huvudstäder är Prideparader förbjudna.

– De mänskliga rättigheterna är universella. Dessa rättigheter omfattar alla – oavsett sexuell läggning – och skall upprätthållas. Att säkerställa att till exempel Prideparader kan genomföras är ett viktigt stöd för principerna om yttrande- och mötesfrihet samt icke-diskriminering, säger Tina Acketoft.