QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
Naughty :P
Fag For Real
En nära nominering till August…
stellanbloggen
VARFÖR JAG HATAR MITT LIV JUST…
Tompalicious
Galen kärring
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
HBTQ är mer än bara H och B...
General
Målinriktad
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Mångfald är regnbågens budskap
DJ KATJA GUSTAFSS…
Firar 10 år
SEXPERTERNA
ÄLSKAR DU OCKSÅ ATT PRATA BÖGS…
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Snygga paket
Inside My Head
tre söta killar

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Onsdag 26 oktober 2016
Läs QX Oktober 2016 här!
Läs QX Oktober 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Foto: Linnea Ornstein
Philip Wendahl
QX Debatt

Vi måste tala klarspråk om hederskulturen

Oscar Hedins dokumentär Sämre än djur har nu visats på både biografer och i Sveriges television.
 Modiga Cherin och Mohammad berättar sin historia – en historia som dom delar med allt för många ungdomar. Filmen har lett till en hel del debatt vilket är välkommet.
Men om den debatten ska ge något resultat måste tala klarspråk om att islam idag är en del av problemet och att svenska feminister, myndigheter och politiker har svikit offren för hederskultur. 

Vi vet att varje samhälle som hålls fast i islams klor förtrycker kvinnor och är gravt underutvecklat. Betyder det att islam är värre än någon annan religion?
De europeiska koloniala erövringarna hade sin inspirationskälla i en aggressiv kristendom som gärna gick över lik i takt med evangeliet. Men precis som andra absolutistiska ideologier tvingades kristendomen på knä inför de mänskliga rättigheterna, demokratin och upplysningen. Fram tills islam genomgått samma upplysning som kristendom och judendom måste mitt svar bli ja – islam idag är värre än de andra religionerna.

De muslimska länder som idag tar små steg mot ekonomisk frihet och humanism såsom Indonesien eller Turkiet är just dem som begränsat islams inflytande över samhället. Vi behöver fler länder som vågar gå den vägen.

Islam behöver böcker, såpor och sånger som driver med religionen. Det skulle behövas en muslimsk ”Ecce homo-utställning” eller kanske en muslimsk Hasse och Tage vågar driva med muslimska sedvänjor och auktoriteter. De femton miljoner muslimer som finns i västvärlden har genom vår frihet de bästa förutsättningarna att få till stånd en kulturell förändring – men då måste de våga stå upp mot alla tokfransar som vill censurera dem. Modiga Cherin och Mohammad är två av de hjältar som vågat göra motstånd.

Man skulle ju tro att en sådan här film skulle väcka ilska hos en och annan övervintrad religiös fanatiker och homofob. Märkligt nog kommer den hårdaste kritiken istället från HBT-aktivister såsom Arabiskt initiativ och från feminister. Arabiskt initiativ låser sig i rollen som försvarare av det arabiska och muslimska och glömmer bort offren för hederskulturen.
Feministerna fortsätter att envist vägra se hedersvåldet som något annat än det vanliga patriarkala våld som finns även i det västerländska samhället. Men hedersvåldet skiljer sig på en viktig punkt nämligen den att släkten utgör ett skyddsnät, inte för offret – utan för förövaren. Detta är ett svek mot offren ovärdigt den feministiska rörelsen.
Jag tycker att den som blundar för hedersvåldet är rasist. Hade det varit infödda svenska ungdomar som behandlats så här – hade massmedia, myndigheter och politiker agerat för länge sedan. Men i rädsla för att kallas just rasister har politikerna istället gått islamisterna till mötes.

Man har gjort undantag i utlänningslagen som möjliggjort barnäktenskap. Man har fråntagit djupt troende föräldrars barn rätten till sexual- och simundervisning. Man har tillåtit islamiska friskolor och man accepterar den heltäckande slöjan – detta mobila fängelse som symboliserar islams vilja att kontrollera kvinnans sexualitet. Genom skolan, kulturföreningen, burkan och moskén har det svenska samhället möjliggjort att förtrycket av kvinnor, homosexuella och andra kan fortsätta även i Sverige.

Sverige måste en gång för alla sluta vara toleranta mot intoleransen.

Men hur kommer det sig att vissa människor flyr från förtryck och religiösa vanföreställningar om man vill leva på samma sätt i det nya demokratiska landet? Om muslimer vill emigrera till öppna och utvecklade samhällen är det rimligt att kräva anpassning. På samma sätt som vi inte längre tillåter judisk-ortodoxa domstolar kan vi inte tillåta sharialagar eller annan religiös sär- eller parallellagstiftning vilket man tyvärr gjort i exempelvis Kanada.

Även i Sverige har det ställts krav på införandet av sharialagar för den muslimska befolkningen. Även i Sverige har det ställts krav på tidningscensur och förbud av att exempelvis avbilda profeten Mohammed. Detta är oacceptabelt.

Vi i Sverige måste våga samlas kring och försvara det som de allra flesta av oss ställer upp på nämligen vår demokrati, vår yttrandefrihet, jämställdhet och vår sexuella frigörelse. Vi vill inte bli som Iran eller Saudiarabien. Vi vill inte att våra domstolar ska stena otrogna kvinnor eller hänga homosexuella. Vi har redan varit där när kristendomen i sin råaste form fick härja fritt i Europa och vi ska aldrig dit igen.

Det är inte orimligt att ställa krav på den som kommer ny till Sverige att ställa upp på demokratins spelregler. Vi ska inte som vissa nationalister vill tvinga människor att svära trohet till kräftskivan, kostcirkeln eller kungalängden – men däremot ska alla som lever i Sverige vara del av samma demokratiska värdegrund.

Framöver kommer kanske Sverigedemokraterna försöka vinna röster på att jobba mot hedersvåldet– men till skillnad från mig delar Sverigedemokraterna i allt väsentligt den syn på homosexuella som mannen i filmen, han som säger att vi homosexuella är sämre än djur. Vill man stå upp för det öppna västerländska samhället där vi skyddar hedersvåldsoffrena och kastar ut förövarna så är en röst på Sverigedemokraterna helt bortkastad.

Nyamko Sabuni har som enda toppolitiker vågat ta i dessa frågor utan att böja sig när det blåser. svensk politik behöver flera Nyamko. Själv föddes jag i en värld med kastlöshet, barnäktenskap och lagar mot homosexualitet men fick växa upp i väst med sexuell frigörelse, egenmakt och humanism. Den möjligheten vill jag att fler ska få och min kamp är den mot islamism, hederskultur. Den kampen tar jag med mig när jag kandiderar för Folkpartiet i valet 2010.
Philip Wendahl


Föreläsare som skriver en bok om mångkulturalism och integration. Förtroendevald inom den svenska HBT-rörelsen och kandidat i valet 2010 för Folkpartiet Liberalerna.

Tidigare debattartiklar:

Förövarens rätt och inte den drabbades?
Gemensamt ansvar att motverka förtryck
Dokumentären Sämre än djur visas i repris torsdag 8/10 15.10 på svt2, lördag 15.15 svt2 och lördag 21.30 svt24
 
Bookmark and Share
 

Annons

QX LEDARE2012-11-07 Avgörande framgångar i USA


2012-08-27 QX stöttar Arabiskt Initiativ


2012-07-31: Tala om att gå i fällan!


2012-03-27: Sizzla-strunt


2012-01-31:Testballongen gav klart besked!


2011-12-01: 30 år med aids


2011-07-23 Terrorns skamliga ansikte


20111-04-29: Svar direkt till Queers Against Pinkwash


2011-03-09: Anton bryter ner ännu en bastion


2011-01-27:R.I.P David Kato


2011-01-19: Jerusalem blev hel igen


2010-12-27: Dubbelmoral hos Broderskapare


2010-12-13: Terrorns hot mot regnbågssamhället


2010-09-22: ”Aldrig mer” - Individ går före nation


2010-09-10: Rösta för ett hbt-inkluderande Sverige


2010-08-23: Adoption och opinion


2010-07-26: Happy Pride!


2010-06-18: Kungliga bröllop som spegling av makt


2010-06-09: Bekymmersam utveckling i Madrid


2010-05-31: Rätten att häda


2010-05-25: För Sverige i tiden kära konungahus!


2010-05-04: Grattis Danmark


2010-04-26: Dagens fråga knappast ”bevis” på SD-stöd


2009-10-20 Debatten om synen på Islam har nu fullkomligt exploderat i Sverige.
 I hbt-världen i samband med dokumentären Sämre än djur, om hedersvåld riktat mot hbt-ungdomar, och så nu efter Sverigedemokraternas landsdagar i Ljungbyhed och debattartikeln i Aftonbladet i hela samhället.


2009-05-16 Återigen,
 som ett brev på posten, får vi se prov på grova kränkningar av mänskliga rättigheter i länder i östra Europa. I Moldavien i förra helgen, nu i helgen i Moskva och Riga. Fler rapporter om Pride-parader som utsätts för hat och hot från såväl myndigheter som huliganer av religiös eller politisk skola kommer garanterat framöver.


2009-04-01 Onsdag den 1 april röstar den svenska riksdagen igenom en ny äktenskapslagstiftning.
 Nu kommer det inte längre stå att ett äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna. Könen på de två som stadsfäster sin kärlek och sin relation upphör att bestämmas av staten.


2009-01-30När Bill Clinton 1992 segrade över George H.W.
 Bush i det amerikanska presidentvalet hämtade rubriken i svenska gaytidningen Reporter inspiration från filmen Trollkarlen från Oz; ”Ding-Dong! Häxan är död!”.


2008-12-30 Det såg ut som en tanke när SvT bara dagarna efter Påvens tal där han återigen attackerade kärlek mellan personer av samma kön,
 sände Ingmar Bergmans fantastiska epos Fanny & Alexander.


2008-11-03 Inför regeringens utlovade proposition i december om en könsneutral äktenskapslagstiftning testas nu olika lösningar för att klara den tydliga spricka som finns mellan ett antal trossamfund...


2008-04-17 Under onsdagen debatterades oppositionens försök att slå in en kil i den borgerliga regeringen.
 


2007-09-18Abu Omar al-Baghdadi,
 talesperson för det som kallas Al Qaidas ledare i Irak hotar en chefredaktör och en konstnär i Sverige till livet.


2007-06-02 Riga Pride,
 likt Moskva Pride samlar Europas verkliga hjältar.


2007-03-26 Den 21 mars presenterades enmansutredaren Hans Regners förslag till hur äktenskapet skall öppnas upp för samkönade par.
 


2007-03-16 Först och främst ett stort grattis i efterskott på 50-årsdagen!
 Och så ett grattis i förskott till att du nu äntligen blir partiledare.


2006-11-28 Så lös Böglobbyn till.
 Kanske tycker jag det för att den period som påverkat mig mest belystes i dess fjärde program.


2006-09-18 Det som började som en rysare slutade med en tydlig borgerlig seger i valet.
 


2006-05-19 Återigen agerar europeiska myndigheter för att förbjuda homo- bi och transpersoner att mötas offentligt.
 


2006-02-09 Jyllands Postens och efterföljande tidningars publicering av ett antal satirteckningar av profeten Muhammed har skapat en internationell kris.
 En kris som dock absolut inte består av alla "muslimer" i konflikt med alla "kristna".


2005-09-13 Feministiskt Initiativ har blivit parti och den mediala uppmärksamheten blir självklart stor.
 Och lika självklart bevakar media de sprickor som uppstår.


2005-07-03 I slutet av juni införde Spanien och Kanada könsneutrala äktenskap.
 


2005-04-04 Påven Johannes Paulus av avlidit.
 Katoliker världen över sörjer en ledare som de flesta sett som en stor förebild.


2005-01-19 Jag ger fullt ut mitt stöd till rätten att välja tro,
 att konvertera eller att vara ateist.


2004-03-02 Av någon kufisk anledning har frågan om det könsneutrala äktenskapet blivit en het potatis världen över.
 På en och samma gång.


2004-01-09 På bästa debattplats skriver på fredagen representanter för kristna evangeliska frikyrkor,
 ortodoxa kyrkor, katolska kyrkan, ortodoxa rabbinen i Stockholms judiska församling, imamen i svenska islamiska samfundet och en konsulent i Sveriges islamiska råd ett utfall mot förslaget om det könsneutrala äktenskapet.


2003-06-24 För första gången har en homosexuell man anmälts av andra homosexuella i ett smittskyddsärende hos polisen och fått stora rubriker i media.
 


2002-09-16 Det svenska valet blev en stor gaypolitisk framgång.
 De partier som varit mest negativa till vårens reformer för samkönade par, homo- och bisexuella individer och samkönade föräldrar har gått tillbaks med kännbar kraft.


2002-06-28 Kristdemokraterna håller ting i Malmö.
 Alf Svensson vässar klorna inför höstens val.


2002-04-24 De ”hunsade” tar nu ton över hela Europa och de traditionella politikerna skakas av extremhögerns framgångar.


2002-01-25 Sedan mordet på Fadime har hedersmord och den "traditionella" familjesynen kommit i fokus i svensk debatt.
 


2001-01-25 I januari arrangeras en mängd kampanjer mot nynazismen i Sverige.