Blomsterexperten och tv-profilen Karl Fredrik Gustafsson inspirerar många med sitt trädgårdsarbete och floristhantverk på den vackra gården Eklaholm på Österlen i Skåne. Men förutom sin passion för blommor har han även stort intresse för goda drycker. Det har tidigare resulterat i två egna prosecco, som nu får sällskap av Karl Fredriks nya cava, framtagen ihop med fästmannen Petter.

– Vi tycker det finns en del mindre bra cava och prosecco på marknaden, så det var därför vi började göra eget bubbel. Och vi har druckit så mycket bra cava nere i Spanien och ville vi ta det i Sverige. Ekologiskt? Absolut, det är en självklarhet. Och låg sockerhalt, det är bra för alla som försöker vara lite medvetna. Det ligger i tiden helt enkelt, berättar Karl Fredrik för QX.

Fruktigt, rikt och mousserande – så beskriver han Karl Fredrik Cava Organic som lanseras i Sverige idag.

– Det är väldigt viktigt med de pigga, fräscha bubblorna.

Petter Kjellén och Karl Fredrik Gustafsson känns igen från TV4-serien "Karl Fredrik på Österlen".

Vad passar din cava bäst till?

– En cava passar ju bättre till mat än vad kanske en prosecco gör. Allt ifrån mingeldryck till alla härliga grillkvällar och bufféer i student- och bröllopstider. Men jag skulle kunna tänka mig att öppna den en fredagseftermiddag när jag är sugen på fredagsbubblor och dela med Petter eller kollegorna som en after work. Eller servera till lättare mat som kyckling, fisk och sallader till exempel.

En fråga från en som älskar bubbel men är hopplöst oinsatt… Vad är egentligen skilnaden mellan prosecco och cava?

– Prosecco produceras i Italien. Champagne känner ju många till, den är mer exklusiv och produceras i jordbruksregionen Champagne. Likadant är det med Prosecco. Det är en jordbruksregion. Det fick jag lära mig när vi började med bubbel, det visste inte jag. Men cavan, den kan produceras var som helst i Spanien.

– Framför allt görs de på olika metoder. Det är skillnaden. Cavan görs enligt champagne-metoden, man jäser den på flaska och det är då det produceras bubblor. Medan en prosecco jäser man på tank med hjälp av socker. Och därför blir en prosecco ofta lite sötare.

Du har ytterligare en premiär framför dig, en ny bok som kommer nästa vecka?

– Den heter ”Karl Fredrik – mitt blomsterår på Österlen” och handlar om blommor. Även om jag brinner för mycket annat, som vin och inredning, så är det blommor som ligger mig varmast om hjärtat. Där får man lära sig om blommor och trädgård, följa mina tankar, och få inspiration.

Karl Fredrik Cava Organic hittas nu i beställningssortimentet hos Systembolaget för en knapp hundring flaskan.