När den internationella hbt-rörelsen ILGA idag vid sin Europakonferens i Turin visade en videohälsning från Axel Axgil meddelades samtidigt att den 96-årige pionjären avled i morse.
Som Axel Lundahl Madsen var han en av grundarna till Forbundet af 1948, senare LBL och idag LGBT Danmark. Han var även medgrundare till svenska RFSL och hade stor betydelse för det norska förbudets bildande.
Han var tillsammans med sin man Eigil Axgil även pionjärer när det gäller skandinavisk homomedia med 50-talstidningarna Vennen och Mens Pictorial. Tidningarna som innehöll sexuellt material ledde även till fängelse och även en spänd relation med den dåvarande danska homorörelsen som ville ha en ”fläckfri” fasad. Eller som Axel själv förklarade för mig, att hans ”bondska” stil inte var så populär bland de mer ”fina köpenhamnarna”.
När de två sålde sin mediaverksamhet valde de att öppna ett homoinriktad pensionat på danska landsbygden. Deras Axelshus blev en fristad för homo- och bisexuella såväl som transpersoner från hela Europa. Sitt älskade Axelshus sålde de 1980 då de också gick i pension.
Axel och Eigil var inte enbart pionjärer i den skandinaviska homorörelsens historia. Det var hos Axel och Eigil som Michael Holm och Geurt Staal började sin verksamhet med att ge ut den svenska tidningen Viking, sedemera Revolt – mot sexuella fördomar. Tidningen QX är på samma sätt som RFSL idag uttrycker, djupt tacksamma för den insats som Axel Axgil bidragit till i Danmark, men också Sverige och Norge.

Konflikten med den danska homorörelsen gick så småningom över och när Danmark blev det första landet att inför en lag om registrerat partnerskap så var det självklart att det var just Axel och Eigil som fick gå först till Rådhuset.
Idag kommer hyllningar från Danska rörelsen, RFSLs Ulrika Westerlund liksom mannen bakom en biografi över Axel Axgil, Bjarne Henrik Lundis. En bok som kommer ut till våren.
Om en månad kommer hans urna att placeras på den gravplats han själv, tillsammans med vänner, tagit initiativ till att forma vid Assistent Kirkegaard; en gemensam plats för lesbiska och bögar att begravas på.

Personligen reagerade jag idag med lite vemod, eftertanke och sorg. Men jag reagerade först och främst genom att känna en enorm värme, stolthet och tacksamhet för Axels oerhörda betydelse för alla oss homo-bisexuella som lever i Skandinavien och Europa idag. De gånger jag träffat honom genom åren, de fina julkorten och hälsningarna, de goda råden om gaymedia jag fått, och de fina talen jag fått höra har alltid gjort mig oerhört ärad. Han är en av de som tagit oss från undertrykkelse till oprejsning på bara en kort tidsperiod.
Jag och min man fick en kopp kaffe i hans hem i Valby för några år sedan. Vi pratade om hans tid i rörelsen och kärleken till Eigil. Och om att han skulle dö.
– Jag är inte rädd för döden, sa han och la till med ett leende: Men det är ju bra att jag redan har planerat min begravningsplats.
Tack Axel – jag vet att du kommer att vila i frid.

2009 höll Axel Axgil invigningstalet vid World Out Games i Köpenhamn.