Pontuz Bjelfman var VD på Kicks under många år och när arbetsbördan och stressen var som störst tog han sin tillflykt till trädgården på landet.
– Andra går på yoga, mediterar eller går till sin terapeut, för mig funkar det att fixa i trädgården eller att vara i naturen, säger han.
På lantstället på Ingarö har Pontuz samlat växter från hela världen. Varje gång han varit ute och rest har han kommit hem med något nytt.
– Det har väl hänt rätt ofta att jag ”råkat” smugglat med mig några frön i resväskan, säger han och ler lite skamset.
Och han lyckas få allt att växa. Oavsett om det är blommor, grönsaker eller frukter. Här i växthuset på Ingarö finns avokado och bananer, ananas och bouganvilla, pithaya, hibiskus, citrongräs och aloe vera, papegojblommor och blommande ingefära. You name it.
– Men mango är svårt. Mitt växthus är för litet, mangoträden blir ju stora som tallar, säger Pontuz.
Än så länge står de flesta växterna i växthuset, men när sommaren kommer med sol och värme rullas de ut och placeras på de olika terrasserna som omringar husen på tomten.
– Men vissa växter måste stanna kvar i växthuset året om, växter som är från ekvatorn, de tål inte svensk sommar.
Växthuset har han byggt själv. Han såg en annons på blocket att en fastighet skänkte bort 58 fönster och en balkongdörr så han åkte dit med sin dåvarande pojkvän och tog med sig dem på ett släp.
[/image]

– Han tyckte inte alls det var kul, säger Pontuz. ”Fan va pinsamt att åka till Östermalm med släpkärra och hämta gamla fönster, alla ser mig ju”… (skrattar)
Väl på landet började Pontuz pussla ihop fönstren, byggde stommen och någon månad senare stod växthuset på närmare 15 kvadratmeter färdigt. En luftvärmepump sattes in samt en lampa som ger växterna det solljus de behöver.
– En dag var polisen här och kollade vad jag höll på med, de trodde väl att det var en knarkodling i växthuset, säger Pontuz. Lampan lyser ju upp rätt starkt på vintern. Men allt de såg var ju bara pelargoner, bananer och en kristallkrona (skrattar).
Intresset för växter har han haft sen han var liten.
– Men krukväxter inomhus tycker jag är skittråkigt, jag tror jag har en gammal fikus som står i ett hörn där inne och som jag fått av en kompis, det är allt. Jag vill se att det växer, jag planterar ju det mesta från frön.
Men det krävs tålamod och man måste gilla att gå runt och pyssla och plocka med blommorna. Som på vintern när det blommar i växthuset, då måste Pontuz gå in och befrukta blommorna själv.
– Då finns ju inga bin som gör det, så jag får göra det själv med hjälp av en make up-borste från Kicks som egentligen är till för ögonskugga (skrattar). Den är perfekt att dutta i blommorna med.
Ute i trädgården på Ingarö finns allt man kan tänka sig.
– Jag köper aldrig några grönsaker eller frukter på sommaren, allt finns här.
Vi tar en runda i trädgården. Här odlas det hjortron, rödbetor, potatis, sallad, rabarber, jordgubbar, björnbär, krusbär, plommon, tranbär, blåbär… Och att vattna allt tar en evighet. Men kranvattnet innehåller för mycket kalk.
– Istället tar jag hand om regnvattnet, jag har två stora vattentankar á 1000 liter bakom huset och tar vatten därifrån.
Och rådjuren lyckas inte ta sig in till hans oas.
– Runt hela tomten har jag staket som är två meter högt, men en gång stod det en älg i trädgården och åt på ett träd. Jag satt och kollade på tv och rusade ut och lyckades skrämma iväg den. Jag vet inte om det beror på att jag bara stod i kallingarna (skrattar).
Pontuz har lägenhet vid Mariatorget i Stockholm men bor här ute mest hela sommaren.
– Särskilt nu i corona-tider. Jag är ute i trädgården hela dagarna, det finns alltid något att göra.
Men du, vad är grejen med bögar och pelargoner?
– Haha, ja du, jag vet inte. Men det är ju bögblomman nummer ett. Ser man en balkong i stan med en massa pelargoner så bor det antingen en tant eller en bög där.
Och att homosar är intresserade av trädgård märks även på den årliga trädgårdsmässan.
– Ja, det brukar vara som grindr där. Det är hur mycket bögar som helst.

Följ Pontuz på instagram där han delar med sig av tips och recept: @pontuzinaturen