Filmarna Åse Fougner och Martina Iverus har följt åtta familjer och deras barn sedan de föddes 2010. När den tredje säsongen av Född 2010 startar är ett av barnen, Ludvig, 6 år. Han bor med sina mammor Edith och Maria i Lund och vi kommer under denna säsong se honom gå från sexåring till tioåring.  SVT Play-premiär är det idag, söndag, och SVT1-premiär blir det på tisdag. Säsongen består av fem avsnitt, och vi ringde upp mamma Edith för att kolla läget inför premiären.

Hur kommer det sig att du, Maria och Ludvig är med i Född 2010?
– Jag minns inte om vi blev tipsade eller hur det var, men vi kände att  vi ville vara med för att representera regnbågsfamiljer. Det var lite av en trygghet för oss att visa vår familj för att och på så sätt synliggöra regnbågsfamiljer, och i längden komma i kontakt med andra. Och främst under första säsongen fick vi mycket kontakt med andra familjer som kände igen sig i  att vara två mammor. De synliggjordes genom att vi syntes utåt.

Hur har det varit?
– I början var det lite obehagligt att filmaren skulle följa oss (skrattar). De filmar VÄLDIGT mycket material under åren. Sen var det detta med att vi sa ja när Ludvig var pytteliten.  Tänk om han inte vill sen? Men det visade sig snarare vara tvärtom eftersom gillar att exponera sig som tur är. Han är ensambarn och van vid att vara med, så han är jätteglad att vara stjärnan (skrattar).

Har ni fått reaktioner på er medverkan?
–  Första säsongen var det mer fokus på föräldrarna, och då kunde man känna att folk reagerade. Men sen går det några år och då hinner folk glömma innan det blossar det upp igen. Men det har varit fina reaktioner.

Denna säsong följer vi 6-10 års ålder?
– Ja, han började skolan och man märker att han börjar få sina egna åsikter och så. Det har varit extra kul att se att han är väl medveten om vilken familj han kommer från, hur stolt han är över det. I somras träffade vi de andra familjerna för första gången under restriktioner såklart, och det var intressant. Vi är helt olika familjer, så man förstår varför de valt ut oss.

Hur länge ska detta filmas?
– Till barnen är 15. Och vi är med så länge Ludvig vill vara med. Men om jag känner min son väl, så har han inget emot att bli lite kändis…

Ni bor i Lund, inte lågt därifrån till Hörby som skulle sluta med regnbågsflaggan nyligen..?
– Det är väldigt varierande i Skåne beroende på var man bor, men de senaste åren har klimatet blivit hårdare. Man går inte bara ut och visar sin kärlek öppet, och vi hade nog inte varit så öppna som vi är i ett annat område. Och detta speglar det som börjar sprida sig, vilket är skrämmande. Men samtidigt är det just detta som håller oss kvar i serien, för ju mer man visar att vi är som vilken familj som helst desto mer normaliserat blir det. De som tittar på serien känner igen sig, även de som inte är homosexuella. Jag tror det är bra att en familj som vi kommer in i svenskarnas hem genom rutan.

Vad minns du från 2010?
– Förutom att Ludvig föddes så minns jag att vi var på en valvaka som gav oss en chock. Jag tror att vi grät när det stod klart att Sverigedemokraterna tog sig in Riksdagen. Och tyvärr märker man i små detaljer att det som sagt blivit hårdare i samhället sedan dess.