“Så blir ditt 2023!”

Vi har trätt in i ett nytt år enligt den gregorianska kalendern och det innebär att diverse sajter och magasin levererat årshoroskop. Äntligen får vi veta vad som ska hända 2023 när det kommer till kärlek, karriär och hälsa! Tidningen Elle bedyrar att jag kommer vara öppen för nya idéer, bli mer flexibel och lösgöra mig från gamla vanor när min styrande planet Saturnus går in i Fiskarna. Och ekonomin ska tydligen vara särskilt bra i april och maj. En annan sajt lovar helt andra saker: här får jag veta att jag ska vara beredd på att ändra mina semesterplaner med kort varsel. Men det borde ju inte vara ett problem nu när Saturnus ska göra mig mer flexibel? Ett tredje horoskop berättar att jag inte längre kommer ha inkomster från mitt skrivande från och med mars, men däremot från fastighets- och markaffärer. Spännande! Det kanske förklarar varför jag blir rik i april. Och inte bara jag såklart: detta gäller alla som är födda i Skyttens tecken.

Nu tillhör jag inte falangen av queers som vurmar för astrologi. Inte ens när jag djupdök i new age-vågen 1995 var jag fascinerad av horoskop och stjärntecken. (Däremot var jag kolossalt förtjust i både chakrabalansering med hjälp av kristaller och rituell häxkonst i månens sken.)

Men ni är många som vänder er till astrologin. Jag har till och med träffat chefer som bekänt att de tar folks stjärntecken i beaktande i en rekryteringsprocess. Och rent rättsligt är det inget problem: om du nekas anställning för att du är Skorpion (när chefen inte orkar med fler kärleksintriger på arbetsplatsen) har du tyvärr inget case. Stjärntecken är ingen diskrimineringsgrund.

Västerländska queers verkar ännu oftare än genomsnittet gilla astrologi. Det sägs att det började med queera kvinnor i USA på 1960-talet. Sedan dess har intresset för astrologi växt i styrka bland hbtq-personer och en helt ny queer-astrologi har formats.

Låt mig understryka: alla får tro på vad de vill och använder de verktyg för utveckling som passar en själv bäst. Jag kan omöjligt veta om riktig astrologi (långt ifrån tidningarnas årshoroskop) saknar substans, och tycker inte heller att det är vare sig mer eller mindre rimligt än de flesta andra sätt att försöka förstå världen. Men jag är genuint nyfiken på varför så många queers dras till just astrologi. Och under den senaste tiden har jag tänkt, googlat och pratat med andra om det.

Om vi bortser från övergripande förklaringar om att det gör världen mer begriplig eller helt enkelt verkar fungera; kan det eventuellt bero på att astrologi inte gör skillnad på människor utifrån kön och sexualitet, utan bara utifrån födelsedatum? Klart att heterocisnormen är närvarande även här, inte minst i årshoroskopens tjat rörande tvåsamhet och att vilja ha barn. Men för den som vet var i världen och vilken tid på dygnet hen föddes finns förutsättningar att ta fram ett horoskop på egen hand. De planeter, egenskaper och energier som utgås från kan vara maskulina, feminina eller varken eller. Precis som att jag – under min häxfas – valde att ignorera de som menade att män och kvinnor var motsatser som skulle komplettera varandra går det att skapa något eget och mer realistiskt.

Möjligen är det också en välkommen omväxling att få definieras utifrån ens stjärntecken (inklusive måntecken och ascendent) istället för att reduceras till ens sexualitet eller transerfarenhet?

Kanske handlar det också om att astrologi aldrig utlovar utopier och därmed är mer relaterbar? Det finns ett erkännande av att livet periodvis kommer vara svårt. Ibland är det bättre, ibland sämre. Det beror inte bara på ens egen inställning utan också på omständigheter bortom ens kontroll som man behöver hitta sätt att hantera.

Och inte minst saknar astrologi en högre makt att lyda eller dyrka. Fokus är istället personlig utveckling. Man kan heller inte påverka planeterna genom att förtrycka andra, missionera eller späka sig själv. Vi är många som längtar efter att slippa anpassa våra liv för att blidka en förtryckande kraft; det har många queers redan tillräckligt av i sin vardag. Så den lockelsen kan jag verkligen förstå.