Sean Kelly är död.

I förra veckan nåddes vi av den tragiska nyheten att artisten, körledaren och eldsjälen Sean Kelly är död. Sean, som var ett bekant ansikte för många inom vårt community, sörjs av familj, vänner, bekanta, och kollegor.

Sean Kelly utbildade sig vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gick även på australiensiska Edith Cowan University i Perth. Han studerade också musikal på Kulturamas vuxenutbildning.

2011 grundade han passion-projektet Stockholm sjunger, en kör med över 500 medlemmar, som uppträdde i flera stora sammanhang och arenor, bland annat på Berwaldhallen och Konserthuset. Sean Kellys kunskaper som sångare och kördirigent, men framförallt hans härligt varma personlighet och humor gjorde honom mycket populär som körledare.
2017 bildade Stockholm sjunger även en HBTQ+kör som uppträdde på Stockholm Pride tillsammans med bland annat Shirley Clamp och Molly Hammar.

Sean Kelly har också skådespelat och regisserat, och varit med i stora tv-produktioner så som Så ska det låta och hann också arbeta med nycirkus hos Cirque de Soleil i Kanada och turnera världen runt med Dramatens Romeo & Julia-kör.

Hans regnbågshjärta klappade hårt, och under hösten 2013 samlade han en nästan 2000 personer stark kör på Stockholms Stadion för att sjunga den ryska nationalsången med regnbågsflaggan bakom sig. Syftet med projektet Live and Let Love var att visa ryska HBTQ+personer att de inte är ensamma i kampen mot anti-HBTQ+lagarna i landet och de allt kallare vindarna som blåst över landets regnbågspersoner under Putins styre. För detta initiativ prisades han på QX-galan 2014 för Årets Keep Up The Good Work.

Tillsammans med Magnus Skogsberg bildade han duon Sean-Magnus som satte upp flera föreställningar. Bland annat Sean-Magnus älskar man som visades i SVT och Sean Magnus kommer igen (”en potent fortsättningskurs i kabaréform om den ömtålige mannen och kärlekens löften & omöjligheter”). Till tonerna av loungeig bossanova och schlager sjöng de om kärleken till mannen i versioner av kända divors klassiska hits men gav också ut eget material.
Till Stockholm Pride 2009 släppte de exempelvis en vemodig korsning av Gloria Gaynors I Will Survive och Lena Philipssons Det gör ont. Genom åren blev det som sagt ett par singlar, bland annat Du gör mig crazy och Självklar, och ett album. Duon skickade också in musik till Mello, men kom aldrig med.

Sean Magnus nominerades också till Årets Scen på QX-galan 2010, och de uppträdde på samma gala 2012 med bitterljuva Vart tog du vägen. Under de verksamma åren intog de såväl Berwaldhallen och Södra Teatern som Stockholm Prides stora scen och Guldbaggegalan plus turnerade runt i landet, ofta till fina recensioner.

Hans familj ber om ro och tid att bearbeta Sean bortgång. Och på hans Facebook-sida har vänner och bekanta från hela världen uttryckt sin sorg, delat med sig av sina minnen och skrivit hur oerhört omtyckt han var.

”Så oerhört sorgligt, Sean var en suverän sång- och dansman som fick oss i Stockholm sjunger att glädjas, våga och höras” skriver Lisen Höglund.

”Jag är förkrossad, så många underbara stunder hos dig, vi kommer sakna alla samtal om allt från rymden, teknik och musik men också mer personliga samtal där vi kunde dela allt. Änglarna gråter och så gör vi”, skriver Elisabeth Osbeck.

”En fantastiskt varm och kärleksfull individ – och talangfull på så många nivåer” skriver Nicklas Lund.

”Du var min lillebror och storebror från en annan galax i nästan 8 år, jag kommer aldrig glömma dig”, skriver Magnus Skogsberg.

Sean Kelly blev 52 år.

Sean-Magnus på Stockholm Pride 2013.