I helgen gifte sig de två centerpartistiska riksdagsledamöterna Jonny Cato och Mikael Larsson vid en sommarstrålande vigsel i Surteby kyrka i Västra Marks församling där Mikael också är Kyrkofullmäktiges ordförande.

QX kontaktade de två för att framföra gratulationer och fick möjlighet att fråga hur de till slut kom för sig att ingå äktenskap.

– Någon måste ju fria först och det gjorde Mikael till sist. Skämt och sido kändes det lagom nu, svarar Jonny Cato.

Ni valde kyrkligt bröllop. Berätta hur det gick till…

– För oss var en kyrklig vigsel självklart då vi båda är aktiva i Svenska kyrkan. Vi tyckte också att det var viktigt att visa att kyrkan är till för alla. Inte minst på landsbygden har kyrkan fortfarande mycket arbete kvar att göra för att bli mer inkluderande och öppen.

Hur kändes det att säga ja till varandra?

– Fantastiskt! Det var en otrolig känsla och en fantastisk upplevelse att få dela med familj, släkt och vänner.

Jonny Cato och Mikael Larsson gifte sig i vackra Surteby Kyrka.

Många säger att det känns annorlunda när man gift sig – håller ni med?

– Nä inte alls faktiskt, men det kanske kommer.

Sen blev det fest! Vad minns ni mest och bäst från kalaset och talen?

– Otroligt många fina tal och spex. Att avsluta kvällen i en stor ring med alla vänner till livemusik och stad i ljus var också ett otroligt ögonblick.

Två riksdagsledamöter som gifter sig, det är inte det vanligaste? Är ni rent av först ut?

– Vi är inte först, en av gästerna gifte sig med en annan riksdagsledamot under pandemin. Men vanligt är det såklart inte.

Har ni planer på att bli föräldrar framöver?

– Vi skulle gärna vilja bli föräldrar. Samtidigt så är det väldigt svårt för två män att bli det idag. Men vi hoppas. Här behövs det politiska reformer och regeringen verkar helt sakna handlingskraft. Det är väldigt tråkigt att se.

Jonny Cato och Mikael Larsson sa ja i Surteby Kyrka den 15 juli.

Vad kommer ni ta tag i politiskt när riksdagen öppnar igen i höst?

– Vi jobbar med väldigt olika frågor, vilket helt ärligt är väldigt skönt. Jag kommer att fortsätta mitt arbete i försvarsberedningen för att stärka det svenska försvaret i denna väldigt osäkra säkerhetspolitiska tid, säger Mikael.

– Jag kommer fortsätta ta kampen mot regeringens fruktansvärda migrationspolitik och ta kampen för medmänsklighet och humanism, svarar Jonny.