Andreas Valette eller Anette Lavette, 46, bor i Örebro och är lagerarbetare. Tilltalsnamnet spelar inte någon större roll, men han/hon säger att man får pluspoäng om man använder rätt namn beroende på om han/hon har byxor eller kjol på sig. Idag är dagen då Andreas/Anette vill komma ut. Något han/hon aldrig trodde skulle hända.

Vad vill du hälsa till QX läsarna under “Komma ut dagen”?
– Det här är en stor dag för mig då det här är en dag jag aldrig någonsin trodde skulle komma. Jag har suttit allra längst in i garderoben i över 40 år och aldrig trodde jag skulle ta mig ut därifrån men här är jag nu och det är dags för mig att bli helt öppen med vem jag är. Här står jag nu som en transperson, en genderfluid crossdresser och det är en enorm lättnad att kunna göra det. Ja, jag skulle faktiskt kunna säga att jag är lite stolt över att faktiskt våga göra det till slut.

Vid 2-3 års ålder hade Andreas/Anette sitt första transrelaterade minne. Han/hon lärde sig ganska fort att det inte var okej för en  “pojke” att bryta normer och könsroller.
– Det var inte okej för en liten pojke i början på 80-talet att vilja ha klänningar och smink så jag höll allting inom mig istället.

Under uppväxten fick Andreas/Anette höra från skolkompisar hur äckliga och sjuka i huvudet “de där transorna” var. Att de förtjänas att låsas in eller skjutas.
– Det var ju inte så lätt att höra och de drev mig ännu djupare in i garderoben.

Oron att bli påkommen och blottad tärde på Andreas/Anette. Hemligheten var tung att bära på och han/hon trodde aldrig att han/hon skulle bli fri.
– Jag blev extremt noga med att inte råka avslöja mig. All skuld och skam jag kände har såklart gjort sitt genom åren och jag har varit helt inställd på att aldrig någonsin avslöja min hemlighet. Den skulle följa med mig ner i graven…

Men nu blev det inte så. 2021 fann Andreas/Anette något som skulle förändra allt.
– Vintern 2021 hittade jag ett par videos med amerikanska och brittiska crossdressers och såg hur fint förhållande de hade med sina fruar och det sådde ett frö hos mig för jag visste ju att min fru är starkt hbtq-allierad och väldigt öppensinnad. Kanske kunde jag också få en liknande tillvaro?

Samma år kom han/hon ut till sin fru och nu är det dags att komma ut offentligt.
Hur känns det?
–Det känns helt otroligt! Äntligen kan jag slänga masken och sluta slösa energi på att dölja vem jag är. Att kunna komma ut och vara öppen innebär en sådan stor frihet för mig eftersom jag inte längre behöver oroa mig för att bli upptäckt eller att någon kompis eller familjemedlem ska råka hitta en av mina klänningar eller en högklackad sko i storlek 44. Nu börjar livet på riktigt.

Madeleine Olsson är 21 år gammal och bor i Trollhättan. Sysselsättning är DragQueen och går vid namnet Miss Angel Wolff och är dotter till Drag queenen Diana Wolff. Idag är dagen då Madeleine vill komma ut som ickebinär för att göra sitt yngre jag stolt.

Vad vill du hälsa till QX läsarna under “Komma ut dagen”?
– Jag vill komma ut idag som ickebinär här på QX.
– Resan innan jag kom ut som ickebinär var som en stor bergochdalbana. Jag har alltid funderat på vart jag passar in och vilken box jag skulle hamna in då jag alltid fått höra att det bara fanns tjej eller kille.  Jag har aldrig passat in i normen.

Madeleine frågade sig själv om det fanns någonting mellan de två normerna. Efter många år så fann Madeleine det hen har sökt efter. Men det var aldrig enkelt. I skolan blev hen mobbad. Mobbningen gjorde att det inte fanns något utrymme för Madeleine att blomma ut och få vara den hen kände sig som på insidan.
– Jag vågade inte vara mig själv. Det resulterade även i att min psykiska ohälsa eskalerade.

Därför vill Madeleine komma ut idag för att ge sitt yngre “jag” ett lugn och säga till den lilla Madeleine att det kommer bli bra trots det hen fick gå igenom.

Hur känns det?
– Det känns helt fantastiskt, jag är otroligt tacksam att få vara med i ”Komma ut till QX”. Jag hoppas verkligen att detta kan få någon ung person som läser detta och förstå att hen inte är ensam i detta och att det kommer bli bättre även ifall det inte känns som det nu. Du är oavsett en helt fantastisk människa och ingen ska ta det ifrån dig.