Saskia Cort var främst intresserad av att dejta tjejer, men det var när hon bestämde sig för att även dejta killar som hennes “killforskning” började.
– För ett år sedan tänkte jag att jag måste testa att kvotera in killar i mitt dejtingliv för att det fanns för få tjejer i min stil, säger hon.
När hon började dejta killar så insåg hon att det var väldigt stor skillnad mellan att dejta tjejer och att dejta killar.
– Jag blev så annorlunda behandlad av killar mot vad jag var van vid med tjejer. Så jag  tänkte att om jag ska fortsätta dejta killar så måste jag förstå dem.

Sagt och gjort påbörjade hon sin killforskning genom att fråga på Insta story, vad tänker killar på? En tjej svarade att hennes kille antingen inte tänkte på något alls eller så tänkte han på Romarriket. Saskia delade med sig av svaret och det var då allt exploderade. Flera tjejer vittnade om att deras pojkvänner, pappor och killkompisar också tänkte på Romarriket. Spaningen som Saskia gjorde blev viral inom Sverige. Och det här var ett år sedan.

Spaningen fick sedan nytt liv i år när en kille som hade följt henne på Instagram översatte den till engelska på sitt eget Instagram, vilket ledde till att han fick credden internationellt för Saskias spaning.

– Men jag jobbar ju med marknadsföring och tycker att det är kul med konceptutveckling, så när detta blev viralt utomlands ville jag undersöka om det gick att få media att rätta sina uppgifter.

Sagt och gjort började Saskia jobba för att marknadsföra sin spaning. Nu har hon bland annat varit med i nästan all svensk media såsom radio, tv och tidningar. Utomlands har flera kända namn refererat och diskuterat Romarriket. Flera företag har även börjat marknadsföra sig genom denna trend. Bokhandlare marknadsför böcker om Romarriket och partyaffärer säljer romarkläder.

– Jag kan sitta på en restaurang och höra folk diskutera Romarriket, berättar hon. Skitkul grej att vara med om och jag har kommit fram till att jag är ganska jävla bra på marknadsföring.
– Nu är det ju typ en allmängiltig meme där man säger något man gillar och skriver texten ”this is my Roman Empire”.

Men någon ny spaning för tjejer är hon inte lika intresserad av.
– Det jag egentligen tycker är att spaningen inte är så rolig utan mest sorglig. Det är sorgligt att killar känner att de inte kan prata om sina intressen. Om de nu är besatta av det här och har tatueringar, koder, baserade på Romarriket, varför pratar de inte om det?

Hon har dock inte lärt sig så mycket mer om män.
– Jag förstår fortfarande inte hur män funkar, jag behöver nog forska vidare.