Det var tidigare i år som Filippa Fernqvist blev anställd på fyran som reporter och programledare. En dröm hon knappt vågat drömma. Intresset för att bli journalist har funnits med Filippa sedan barnsben. Som liten satt hon i vardagsrummet framför text-tv medan hon lekte nyhetsankare Hon brukade filma sig själv när hon gjorde låtsasreportage och på sin fritid gjorde hon flera tidningar. Som 17-åring kom hon ut som trans och efter det började journalistdrömmen avta. Folk i hennes omgivning påpekade flera gånger att det kan bli svårt som transperson att få journalistjobb för ingen annan har gjort det innan. Hon la sin stora dröm på hyllan.
– Jag var rädd att söka jobb. Jag startade eget företag istället för att jag inte trodde att jag som transperson skulle få jobb.

Men tack vare familjens varma stöd så bestämde hon sig för att ta tag i drömmen. Målet var att bli journalist innan hon fyllde 30. Sagt och gjort så fyllde Filippa 30 i somras och var då anställd på TV4 som en av de första öppna transpersonerna att jobba som programledare i Sverige.
– En uppgivenhet gick till ilska för att sen övergå till en motivation att “klart jag ska kunna göra det här”.

Filippa tycker att representation i media alltid kommer att vara viktigt. För att kunna nå ut till en bredare målgrupp behövs det. Men hon tycker att det är viktigt att folk vet att hennes anställning aldrig var något politiskt ställningstagande av TV4.
– Min existens är inte ett politiskt ställningstagande. De anställde mig för att jag är journalist och inte för att jag är trans.

Filippa upplever att folk tror att hennes medverkan som reporter på TV4 är en politisk agenda.
– Jag har jobbat hårt för att komma dit jag är idag och förtjänar mitt jobb.

Hon berättar om flera års hårt arbete som har tagit henne hit.
– Jag har kört på utan stopp. Jobbat hårt, kanske lite hårdare än andra och i princip aldrig varit ledig. Jag hade min första betalda semester nu efter sommaren.

Det går att följa Filippa som reporter men också privat på flera sociala mediekanaler. Under det senaste året har hon blivit ett känt ansikte på Tiktok för sin öppenhet om sin transerfarenhet.
– Jag är öppen med att jag är trans och min transerfarenhet. Jag har själv valt att prata om det för att andra ska känna sig inspirerade och om det är någon med en bakgrund med svåra familjeförhållande eller där inte allt är möjligt för att man är trans så vill jag finnas för att inspirera andra. Det går om man vill.

Men att vara en offentlig person är inte alltid lätt. Filippa har både positiva och negativa erfarenheter om att vara öppen.
– Jag får mycket negativa kommentarer och har polisanmält ett och annat hot. Den kritiken jag får handlar bara om min könsidentitet. De hånar mig bara för att jag är transperson. Det är inte alls roligt men jag har på något sätt förberett mig på det.

Hatet som Filippa får är dock inget i jämförelse mot all kärlek hon överöses med.
– Varje vecka får jag jättefina meddelanden, från såväl unga hbtq-personer som föräldrar till transbarn.

Flera föräldrar har skrivit mail till Filippa och uttryckt sin oro över sitt barn och hur de kommer att gå för dem i framtiden när det kommer till jobb och annat. Flera föräldrar beskriver att de känner hopp när de ser Filippa på TV4 och den resa hon gjort.
– Det är det finaste någonsin och det är de som motiverar och driver mig framåt.

Ibland upplever Filippa att hennes könsdysfori spökar och att det inte alltid är så lätt att vara med på tv.
– Jobbigaste är att se sig själv och inte vara kritisk och tänka oj vad du lät och såg ut på ett visst sätt. Jag försöker alltid tänka på att jag pratar med mig själv som att jag pratar med min syster.

Framtiden ser ljus ut för Filippa. Till hösten tar hon ytterligare ett steg närmare sina drömmar med ett eget tv-program på TV4. Hon kan inte avslöja allt för mycket nu mer än att det är ett interaktivt program för unga där tittarna har makten att välja gäster, frågor och ämnen.
– Det känns så overkligt. Men när jag tänker på det så kommer jag på att “Nej, men Filippa, du har jobbat hårt för det här”. Det är en otrolig ära och jag hoppas att tittarna kommer tycka om det.