I skolan blir Janne mobbad, och barndomsvännen Robban försvarar honom. Efter hand växer deras vänskap och utvecklas till en kärleksrelation. När de sedan är tillsammans som vanligt en lördagskväll, får Janne/Anna leva ut sin kvinnliga sida, och då frågar Janne ”Vad ska jag kalla dig?” och svaret blir Kalla mig Anna.

Handlingen i boken Kalla mig Anna utspelar sig huvudsakligen i Malmö, men även i Casablanca, i Marocko.
Initialt var boken tänkt att vara författaren Andie Lindskogs självbiografi och för tio år sedan inleddes en lång process för att färdigställa Andies memoarer om livet som transperson. Ursprungligen planerades en blandning av fiktion och verklighet, men efter sex kapitel ändrades inriktningen. Andie beslutade sig för att göra självbiografin helt sanningsenlig, vilket var viktigt för att fullt ut komma ut med berättelsen om sitt liv.

De första kapitlen lades på hög och Andie släppte sina memoarer Idag kan det kvitta år 2022. Först tidigare i år dammades högen av och Andie var redo att återvända till den fiktiva berättelsen. Mycket av det som skildras i boken baseras på författarens eget liv, men med extra färg.
– Den handlar lite om hur mitt liv hade kunnat bli, säger Andie Lindskog till QX.

Under 90-talet påbörjade Andie en utredning för könsbyte, men avbröt den av olika skäl. Pressen blev överväldigande, och i boken får läsaren följa tankarna kring hur livet hade kunnat gestalta sig om utredningen inte hade avbrutits men istället för Andies väg följer vi huvudpersonen till just Casablanca där vårdköerna inte är lika långa.
– Under utredningen fick jag höra flera gånger “du kan alltid operera dig i Casablanca”. Det var ett allmänt resonemang och det tog jag tillvara i boken.  

Huvudkaraktären besöker bland annat Clinique du Parc i Casablanca som har funnits i verkligheten. Det är idag en gynekolog-klinik, men tidigare känd för könskorrigeringarna de utförde. 

Andie har tidigare författat flera böcker, noveller och romaner med fokus på HBTQ+-temat och fortsätter att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter för att nå dem som kan finna intresse i ämnet.
– Förhoppningsvis kan jag ge lite inblick i vad de här handlar om egentligen för de som behöver det. 

Kalla mig Anna går att förbeställa nu och släpps den 25 november.