För över fem år sedan stod Anna-Karin Nauckhoff och hennes fru inför beslutet att skaffa barn. De båda hade vänt ut och in på alla gravidböcker, men få erbjöd relevant information för lesbiska par. Anna-Karin sökte svar på sina frågor utan någon lycka. Hon uppmärksammade att hennes researcharbete såg annorlunda ut jämfört med vad straighta personer behövde googla. “Hur skaffar man barn?”

– Jag saknade så mycket information och kunskap. Då tänkte jag att om jag saknade det så finns det fler som saknar det.

När Anna-karin blev gravid startade hon sin “Lesbisk gravidpodd”. En podd om hur en skaffar barn som oftast gästas av andra lesbiska personer som delar med sig om tips, råd och sina resor. Boken blev en förlängning av podden.
– Jag har skrivit boken för att luckra upp den heteronorm som råder kring barnaskapande. För vad gäller egentligen, hur går man tillväga om man som lesbisk vill bilda familj?

Anna-Karin beskriver fakta i boken som skelettet. Vad finns för alternativ, hur går en tillväga och hur startar en? Men köttet kommer från hennes och andra personers historier och känslor.

Idag har paret en fyraårig son tillsammans efter sex inseminationsförsök i Danmark. En process som tog två år, men enligt Anna-Karin kändes som en känslomässig oändlighet. I ett kapitel, betitlat ”En liten kram på vägen,” tillägnar hon dem som möter utmaningar och behöver stöd under processen.
– Ibland går det inte lika snabbt som man hoppas. Det kapitlet blir då som just en “liten kram på vägen”.

Anna-Karin betonar att boken riktar sig inte bara till privatpersoner utan även till vårdpersonal som möter lesbiska kvinnor. Anna-Karin minns när hon blev frågad av vårdpersonal “vem pappan var” och på barnmorskekontroll frågade barnmorskan både Anna-Karin och hennes fru om genetiska sjukdomar.
– Det är bra om de har förståelse och kunskaper om vad vi går igenom. Jag vet folk som har haft upplevelser med vården och därför känner jag att det är bra för dem att också läsa boken.

Anna-Karin märker att responsen för boken är väldigt positiv. Och framför allt efterlängtad.