Inte traditionellt?

Ett av de tidigaste beläggen för ett luciafirande som någorlunda liknar vårt nutida är från Skinnskatteberg 1820 och finns hos Nordiska museet. En dräng kläddes i vita kläder och hade ljuskrona på huvudet.

I det gamla bondesamhällets fester var det vanligt att man parodierade och utmanade könsroller. Inte minst på lucianatten, som firades under ganska vilda former. Tyvärr finns det inte särskilt många detaljerade beskrivningar bevarade, men det hände gissningsvis både det ena och det andra under köksbord och bakom knutar.

Det var detta karnevalsliknande firande som Skansen senare gjorde om till en mer anständig luciahögtid, där bara kvinnor hade kvinnokläder. Originalet är könsöverskridande, Skansenvarianten är en nytolkning. (Men inte ens på 1890-talet på Skansen hade man gynekologiska undersökningar för att säkerställa att alla lucior verkligen hade godkänt kön.)

Lucia är ett katolskt helgon. Helgondyrkan förbjöds på 1500-talet, när Sverige blev protestantiskt. Men luciafirandet levde kvar. Lucia var ju även den mörkaste tiden på året, då man tände ljus och hade det mysigt. Och klädde drängar i kvinnokläder.

Ett traditionellt svenskt luciatåg skulle vara djupt stötande för en protestantisk präst på 1600-talet eller 1700-talet. Hyllningssånger till katolska helgon (Natten går tunga fjät och Staffan var en stalledräng) eller ännu värre ogudaktiga väsen som tomtar (Midnatt råder) hade i bästa fall slutat med skamstocken, troligare kanske med en tur till galgbacken. Drängar i klänning hade nog varit det minsta problemet.

Lucia är inte bara kristet, inte heller bara sekulärt. Det är folkets kultur. En mycket svensk blandtradition. Detsamma gäller hela julen. Den har rötter i den hedniska vikingatiden, samtidigt som den också är folktro, familjegemenskap och en berättelse om hur frälsaren föds bland fattiga snickare i ett land som var ockuperat av romerska riket.

Mest av allt är det en ljusfest för att orka med den mörkaste tiden på året. För många av oss är den det finaste vi har.

De som i stället vill fira en högerkränkt snöflingejul där tomten har Make America Great Again-keps och stjärngossarna sjunger ungerska nationalsången får väl göra det. Men de måste låta oss andra ha våra traditioner i fred.

Glad lucia!