Skådespelaren, kulturpolitikern, RFSL-medarbetaren, hiv/aids-handläggaren och den allt igenom fantastiska människan Heinz Spira avled efter en tids sjukdom den 9 januari 2024.

Han föddes 23 april 1938 under brinnande krig i Wien i en judisk familj. Födelsen var kort efter anschluss så för landets judar var det akut att om möjligt ge sig av snarast möjligt. De antisemitiska stämningarna i landet var så påtagliga att Heinz mor inte vågade föda på sjukhus. Heinz föddes i hemmet  och föräldrarna lyckades därefter ta sig till en av de få platser som tog emot europeiska judar utan visum, Shanghai. Där tillbringade han sin barndom fram till att familjen 1947 lyckades genom turistvisum lyckades ta sig till ett, till och med efter kunskapen om Förintelsen, lika flyktingnjuggt Sverige som idag. Efter en kall och hård start för familjen kunde han börja sin skolutbildning här och efter gymnasiet bli elev vid Norrköping-Linköpings Stadsteaters elevskola 1959. Inom teatervärlden arbetade han i 25 år, både som skådespelare och regissör men valde därefter att sadla om och studera vid Socialhögskolan.

Hans engagemang för flyktingar var stort kunde Stockholms rabbin Ute Steyer berätta vid helgens begravning och han engagerade sig både hos Röda Korset och arbetade vid Flyktingbyrån. Steyer gissade helt rimligt att detta engagemang bottnade i hans familjs egna erfarenheter.

Som socionom tog han även anställning hos RFSL där han var verksam som kurator inom föreningens hiv/aids-verksamhet men även med att bland annat starta grupper för föräldrar till homosexuella. I november 1995 var han presentatör för en av RFSL arrangerad musikalisk soaré och poesiafton för att uppmärksamma homosexuella offer för nazisternas terror. Han var även med 1988 då RFSL-Huset öppnade sina imponerande lokaler på Sveavägen.

Det var erfarenheterna kring hiv/aids-arbetet som gjorde att han blev anställd på Folkhälsoinstitutet i mitten av 90-talet. Där arbetade han som avdelningsdirektör fram till sin pension. Han samarbetet med bland andra RFSL, Noaks Ark och Posithiva Gruppen för att fortsätta hålla medvetenheten på topp kring hiv/aids liksom andra könsinfektioner. Efter att bromsmedicinerna kom ökade spridningen av bland annat gonorré och syfilis dramatiskt i gruppen män som har sex med män.

I QX intervjuas han 1996 om en konflikt som uppstått mellan RFSL och Noaks Ark kring säkrare sex-råd. Noaks Ark var fortsatt upprörda över att RFSL inte var ”tydliga” i sina råd när det gällde kondom eller ej vid oralsex. ”Hela diskussionen är olycklig. Den skapar onödiga motsättningar”, sa han men menade att RFSL nog ändå kunde förtydliga sitt budskap något.

Heinz Spira var även med om att kring år 2000, tillsammans med mig och Nicke Johansson på QX Förlag, ta fram kampanjen Sentry.nu – Safe Entry – för att via de då nya digitala mötesplatserna och via hbt-media få ut budskapet om att fortsätta skydda sig inte bara mot hiv och aids.

Sentry har fortsatt sedan dess i olika former och med olika avsändare men som ett märkligt sammanträffande så meddelade Folkhälsoinstitutet att man slutar finansiera kampanjen samma dag som Heinz avled.

Heinz Spira var politiskt engagerad i Vänsterpartiet med bas i hans älskade område kring Vita Bergen. Han var under lång tid kulturpolitiskt engagerad i Stockholm och kunde i den rollen ofta ses vid teatrars premiärer. När han efter långt och troget arbete med kulturfrågor mot sin vilja avsattes i sin roll inom partiet blev han besviken över hur han blev behandlad. Han brann dock ständigt för kultur och var en förmedlare av dess kraft och betydelse för vänner, för samhället men inte minst för sina nära och kära syskonbarn och syskonbarnbarn.

Inför valet 2010 frågade QX om hans viktigaste valfråga: ”Satsa mer på välfärden och mindre på skattesänkningar för att minska de allt större klyftorna i samhället”. Och den viktigaste hbt-politiska frågan var; ”Öka hbt-kunskapen inom alla samhällssektorer för att motverka den faktiska diskrimineringen som fortfarande genomsyrar samhället.

Heinz Spira minns jag som en varmhjärtad, engagerad och empatisk person med en karaktäristiskt trygg och alltid lika spännande röst. En direkt och orädd mensch som är en av de som genom sitt engagemang fått vårt samhälle att röra sig till det bättre. Det är med sorg som vi nu vet att han inte finns med oss längre, men vi är även många som bär minnen och känner en djup tacksamheten över Heinz Spiras liv.