Sam Altman, VD på OpenAI, gifte sig i veckan med Oliver Mulherin enligt uppgift på Hawai vid en privat ceremoni. Bilder har spritts via plattformen X från bröllopet, men ifrågasatts om de inte helt enkelt är framtagna med hjälp av just AI. Kontoinnehavaren på X hävdar dock med bestämdhet att det är riktiga bilder. Bilderna skall enligt X-profilen och den indiska tidningen Free Press Journal komma från de tvås privata Instagramkonton.

Altman som är en av de främsta AI-entreprenörerna är idag 38 år. Under sin studietid var han tidigt öppet gay och engagerad genom att bland annat tala i sin skola på den årliga amerikanska ”komma ut-dagen” den 11 oktober. Han studerade datavetenskap vid Stanford och arbetade då även i universitetets AI-lab. Enligt amerikanska mediauppgifter som skrivit om hans bakgrund hade han en relation i nio år med medgrundaren av geolokaliseringsappen Loopt, Nick Sivo,  men de skall ha brutit upp strax efter att Loopt köptes upp. Innan han 2019 var med att starta OpenAI var han chef för investmentbolaget Y Combinator som hjälp start up-företag. Bland annat har företaget engagerat sig i Airbnb, Dropbox och Reddit.

I höstas blev det stor mediauppmärksamhet kring Altmans roll på OpenAI, som står bakom ChatGPT och som han är en av grundarna till.  Den 17 november meddelades att Altman avsatts som VD på OpenAI eftersom han ”inte alltid varit helt uppriktig i sin kommunikation med styrelsen”. Efter att 700 av OpenAIs 770 anställda skrev under ett brev där de krävde att han återinstallerades som VD tog han tillbaks posten den 20 november.

Första gången som nationell amerikansk media fick syn på Altmans partner Oliver Mulherin var bilden här ovan då de två var bjudna på middag i Vita Huset vid den indiska premiärministerns Narendra Modis besök. Enligt forbes.com har Altman engagerat sig politiskt för president Biden och andra demokratiska kandidater. 2020 gav han 250 000 USD till en kampanjorganisation som ville säkra en demokratisk majoritet i Senaten. Han skall, enligt forbes.com, även ha stöttat flera demokratiska presidentkandidater som Elizabeth Warren och Pete Buttigieg ekonomiskt.

Sam Altman berättade i september förra året för New York Magazine att de två bor ihop i Russian Hill i San Francisco i veckorna och på helgerna tar de paus på sin ranch i Napa. Altman är vegetarian medan australienfödde Mulherin fortfarande äter kött. De två, berättas i artikeln, planerar att snart få barn.