Lina Axelsson Kihlblom
Ålder 53
Bor: Huddinge
Yrke: Före detta socialdemokratisk politiker och skolminister. Chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna Kommun

Hur upplever du att attityden gentemot transpersoner är idag?
– Jag har mötts av mycket respekt och kunskap. Men debatten kring könstillhörighetslagen var så ful och jag är enormt besviken på människor jag känner som uttalade sig så felaktigt. How dare you! Debatten avslöjade verkligen hur lång väg samhället har att gå och hur snabbt desinformation tar sig in i de här leden.

Hur påverkades du av den offentliga diskussionen kring könstillhörighetslagen?
– Jag kände att den for iväg på ett så fördomsfullt sätt. Personer som inte ens berörs av lagen skulle ha sina åsikter. Samtidigt behöver transpersoner dagligen riskera livet för att visa id-handlingar som inte stämmer överens med det som andra eller man själv ser.

Vem eller vilka skulle du vilja sätta i skolbänken i Transskolan? Och varför?
– Alla personer som inte känner en transperson. Eller människor med transfobi – de skulle behöva lite exponeringsterapi tycker jag.

Vad gör du idag och vad har du för framtidsplaner just nu?
– Jag är chef för barn- och utbildningsförvaltningen. I framtiden kommer jag att fortsätta försöka göra det bästa av skolan och utbildningen. Vi måste hålla ihop samhället och våga prioritera vad vi lägger pengarna på. Och vi måste våga prata om de stora samhällsproblemen – transfrågan är inte en av dem.