Svenskar äter inte mindre än 17 kilo per person och år. Det finns väl knappast någon som inte har haft den klassiska herrgårdsosten på frukostbordet? Detta är
också vårt vanligaste sätt att konsumera ost, som ett rent smörgåspålägg.
I övriga Europa ser man ost som en del av middagen och detta har vi på senare år tagit till oss. Resan från torr ostbit med ”skidbacke” till en tallrik med utvalda, vällagrade och smakrika ostar har börjat. Ostar är en hel vetenskap och kan enkelt jämföras med viner, det finns mängder av smaker att beskriva och sätt att lagra en ostbit på.
Men som sagt, vi lämnar frukostosten och ägnar de kommande raderna åt ostar som kan ätas före maten, som en mellanrätt eller varför inte som dessert.
Att tänka GI när man äter har ju numera blivit ett begrepp och då är det tillåtet att äta ost (inte vilka mängder som helst dock..) Men hur ska man då göra om man inte kan så mycket om alla dessa ostar och mest tycker att det är en massa
namn man inte kan uttala? Mitt tips är att gå till en större matbutik som har manuell betjäning och hitta någon kunnig bakom disken som kan guida dig genom ostvärlden, de flesta är väldigt duktiga och gillar kunder som ställer frågor. Dessutom får du oftast smaka på de olika ostarna.
I många städer dyker det också upp fler och fler butiker med enbart ostar och tillbehör i sitt sortiment, ett tydligt tecken på att vi vill äta ost mer än till frukost. Ett tredje inköpsställe är de gårdsbutiker och mindre mejerier som finns runt om i landet.
En av mina topp 3 ostar kommer just från ett av dessa. Väl inne i någon av dessa butiker är det enklast att berätta hur du tycker att en ost ska smaka och
utgå från detta. Köp inte för många olika ostar, det kan lätt bli för många smaker på samma tallrik och det kan vara svårt att hitta en passande dryck.
Ja, vad dricker man till? Det beror som sagt på typen av ost, men rött vin passar till de flesta så det är ett säkert kort. Gillar du en stark mögelost som Roquefort passar det bra med något sött till, en sauternes.
Ett glas vitt Sauvignon Blanc passar till en stark getost och många föredrar ett glas
portvin till sin ost. Du får helt enkelt testa vad som blir din favorit.

Mina topp 3 i ostvärlden
1. Taleggio, en Italiensk kittost som kommer från Bergamo. Lagras i grottor och är väldigt fet men krämig och alldeles, alldeles underbar!
2. Änglunda, från Jürrs Mejeri i Flen, Södermanland. En halvmjuk kittost med mild smak och doft.
3. Gruyere, som har fått namnet efter regionen i Schweiz där den tillverkas. Namnet fick den redan 1602. En hårdost som tvättas med salt och har en nötig och kryddig smak.
Dessa lägger jag på min osttallrik och serverar gärna den som en mellanrätt med
lite krämig balsamvinäger ringlad över. Say Cheese!