I juli berättade den dåvarande ryska stoltheten Daria Kasatkina att hon är homosexuell i en intervju med en sportjournalist på Youtube, och konstaterade att det är något som är tabu i hemlandet.

– Tanken att någon skulle vilja bli gay är löjeväckande. Det finns nog inget enklare i världen än att vara straight. Om det fanns ett val skulle ingen välja att bli gay. Varför göra sitt liv svårare, särskilt i Ryssland?

Efter intervjun delade hon en bild på Instagram där hon visade upp sin flickvän sedan då sex månader tillbaka, den rysk-etniska konståkaren Natalia Zabiiako.

Det senaste året är det inte bara hennes läggning som hon har talat ut om. Efter Rysslands invasion av Ukraina har hon flera gånger kritiserat hemlandet, och hennes öppenhet har lett till att det nu är för farligt för henne att resa hem.

– Det är svårt att inte kunna träffa de man älskar. Jag har inte sett min pappa på två år. Men det är vad det är. Det är livet. Jag är bara tacksam över att de mår bra och att jag fortfarande har dem, säger hon i en intervju med The Guardian.

När Kasatkina kom ut var hon väl medveten om att det inte skulle tas emot positivt i Ryssland. Trots det ser hon beslutet som ett av de bästa hon fattat.

– Det har hjälpt mig mycket. Jag känner mig lättare nu. Det var en tyngd på mina axlar, att behöva fokusera på tennis samtidigt som jag bar på djupa saker i hemlighet. Det var inte bra.

Vidare säger hon att andra tennisspelare har gett henne mycket stöd och varit väldigt uppmuntrande.

– Det här är ett extremt känsligt ämne, så jag var definitivt beredd på negativa reaktioner. Men så blev det inte, vilket jag är tacksam för. Vissa spelare har kommit fram till mig och sagt ”grattis” och att de tycker det är fint.