Sidonie Gabrielle Colette chockade världen med sina böcker om frigjord, kvinnlig sexualitet och feministiska budskap men kom att bli en av de viktigaste franska 1900-talsförfattarna. Det är minst sagt på tiden att hon hyllas med en filmbiografi.

Onekligen kunde man valt en mer spännande huvudrollsinnehavare än trygga, småtråkiga Keira Knightley men hon tar sig an rollen med bravur utan att tindra med ögonen och pluta med läpparna. Colettes historia är fascinerande, främst ur ett feministiskt, litterärt perspektiv när hon utmanar sin man (Dominic West) och börjar skriva under eget namn efter att han publicerat hennes historier i flera år. Men det är också ett porträtt av en tidig historisk hbtq-person som skildras via Colettes romans med påstått transsexuelle konstnären Mathilde de Morny (Denise Gough).
Fantastiska tidsdetaljer i ett starkt drama där man sympatiserar med hjältinnans frustration över att vara före sin tid. Aningen konventionell i sitt berättande men fortfarande fängslande och sevärd. Ännu ett intressant inslag i CV:et hos gamla gayporregissören Wash Westmoreland.