Det går många turer kring Sizzlas Sverigespelning ikväll. Först ställde Hornstull Strand in spelningen. Sedan meddelade Slakthuset att man hyrt ut sina lokaler.

I ett upprop på Facebook uppmanas nu över 3000 personer att samlas utanför Slakthusets lokaler ikväll klockan 19.00 för att demonstrera mot kvällens spelning, efter att ledningen för Slakthuset igår meddelat att konserten blir av.

Slakthusets ledning hänvisar till att Sizzla skrivit på The Reggae Compassionate Act, ett kontrakt där han förbinder sig att inte framföra texter med hbt-fientligt innehåll.

Men sedan dokumentet upprättades 2007 har Sizzla fortsatt framföra låtar som uppmanar till att skjuta ”batty boys”, bland annat framförde han Buju Bantons ökända ”Boom Bye Bye” vid en akustistk spelning i Kingston på Jamaica tidigare i mars 2012.

I en intervju med Reggae Nation säger Sizzla att även om han i avtalar med enskilda arrangörer om att inte framföra musiken, så är det hans rätt att framföra sin åsikt i andra forum. Han hänvisar till sin religion, rastafari.

– Den Allra Högste predikar att det inte är rätt att en man är med en annan man och en kvinna med en annan kvinna. Vi skulle inte ha varit här om det inte vore för unionen mellan man och kvinna. Familjen är en grundläggande struktur i samhälet. Jag stödjer den kungliga familjekonstellationen med en kung och en drottning.
– Jag kan inte sluta sjunga de låtarna för att de bär på ett budskap som jag tycker att folk bör höra.

Att texterna tolkas som att Sizzla vill skjuta och bränna homosexuella menar managern Eddie Brown beror på en språkförbistring.

– Vad menar en reggae-dj när han säger ”kill the sound boy”? Han menar att han ska spela bättre musik än en annan DJ. Patois har ord och uttryck som låter grova när de översätts till engelska.
– Sizzla har aldrig skjutit någon, aldrig bränt någon och aldrig brutit några lagar. Han har rätt till sina åsikter, precis som att folk har rätt att protestera. Det är grundläggande för en demokrati, säger Eddie Brown.

QX VD Jon Voss skriver i på sin blogg att det inte är något större problem för homo-bi-trans-folk i Sverige att Sizzla turnerar i Europa och Nordamerika. Däremot är hans texter blodigt allvar för de hbt-personer som utsätts för våld på Jamaica.

Han köper inte förklaringen från Sizzlas manager.

”Det är egentligen inte bögar utan män som begår övergrepp på barn han menar skall skjutas (har vi hört det skitsnacket förut?)”

”Och så nån snyftare om att Sizzla egentligen är snäll och tror på Gud. Jo tack, det gjorde Osama Bin-Laden och gör hans ”Babylon”-hatande islamistiska terrorister också. Och jag har faktiskt sett bilder på Adolf klappandes barn på huvudet.”

I kväll 19.00 hålls en protest utanför Slakthusets lokaler i Globenområdet. Även i Norge och Schweiz kan spelningar komma att ställas in till följd av protester från hbt-communityt.

Konserten ställdes på ondagseftermiddagen in av Slakthuset varför någon protest inte heller kommer att genomföras.

Mer om Sizzlakonserten:

QX Ledarstick: Sizzla-strunt

Black Banana Inn slutar – i protest


Alexander Bard polisanmäls

Sizzlas spelning blir av trots protester

Bard uppmanar till mord på lokaluthyrare

”Har inte brutit mot någon lag”

Uppror mot reggaestjärnan – spelar trots inställd konsert

Sizzla stoppas från att spela

Protest mot Sizzlas Stockholmsspelning

Sizzla i Finland

Sizzlan konsertista jälleen sota

Esiintyykö Sizzla Helsingissä