Bland volontärerna som ska se till att årets arrangemang blir det bästa någonsin finns det självklart också regnbågsrepresentation. Mido Hilding, Frida Vernersdotter, Bas Mensink och Daniel Pöhlmann arbetar gratis med att de gästande länderna ska känna sig så välkomna som möjligt. Frida är delegationsvärd för Belgien, Bas för Nederländerna och Daniel för Frankrike. Deras uppgift är att se till att de respektive ländernas delegationer får support med allt från tolkjobb och reptider till att leta fram frisörer och bra matställen.
Mido jobbar i Vip & Fan Zone vilket innebär att han finns till hands i presscenter och VIP-område. Han tar emot artistgäster som Loreen och den ständigt gästande första vinnaren av ESC, Lys Assia.
Alla har de ett brinnande Eurovision-intresse. Eller nja, Bas, delar inte riktigt fascinationen.
– Jag är egentligen inte jätteintresserad av Eurovision, men jag tänkte att det vore kul att jobba med ett sånt här evenemang och att dom säkert behöver någon som pratar holländska, berättar han om sin ansökan. Han antogs och just nu är hans största huvudbry att hitta en massös till sin artist Anouk, samt ett gäng cyklar till delegationen som består av hela 59 personer. Ett slags rekord visar det sig då den belgiska delegationen bara innehåller 14 personer och Frankrikes 32.
Varför sökte ni andra?
– Jag ville vara med om finalen till varje pris och när jag såg att de sökte så såg jag min väg in och hoppade på tåget. Jag kan franska, och blev tilldelad Belgien. Det känns bra, jag tror på Roberto (Bellarosa, Belgiens artist), och att jag kan få honom att ge det där lilla extra, skrattar Frida.
– Att jobba med ett sådant här event är en stor CV-boost, och jag är väldigt nöjd med att jobba med Frankrikes delegation, menar Daniel.
– Jag pluggar till socionom nu och gör det som en del av min utbildning. Jag älskar service och att träffa människor. Men det är klart att jag älskar Eurovision också, erkänner Mido.
Det visade sig att det inte var fullt så lätt som Daniel trodde att samla ihop ett gäng HBTQ-personer som skulle volontärjobba under Eurovision, då han kontaktade QX för att tipsa oss om ESC-volontärerna.
– Jag tror att många gays föll bort när det främst söktes folk med språkkunskaper som representerade de deltagande länderna. De sökte ju inte primärt Eurovisionfans, för då hade det varit betydligt fler gays, gissar han.
Under ESC-veckan ska Malmö Universitet ha en konferens om vilka ESC-fansen egentligen är. Varför tror ni att HBTQ-personer, och i synnerhet bögar är så betagna av tävlingen?
– Det är ju inte bara ”gala och glamour”, som ofta är någon slags beskrivning som


Bas, Frida, Mido och Daniel

nämns i sammanhanget. Jag vet inte riktigt varför vi känner så starkt för tävlingen. Men det är ju nåt speciellt med musiken, showen, spänningen och att hitta likasinnade som är lika intresserade, säger Daniel.
– Det är ju en extrem övervikt på bögar i alla länder, lesbiska verkar inte alls ha hittat tävlingen på samma sätt, menar Frida. Men det känns som en fråga som är svår att få svar på.
Ända sedan det blev klart att Eurovision skulle hamna i Malmö så har det tjurats lite om att Stockholm borde fått anordna tävlingen. Hur tror ni Malmö kommer att vara som värdstad?
– Malmö har kämpat länge för att göra staden rikare på nattlivsutbud och kulturutbud. Nu har vi kommit till ett läge där det är dags att visa upp hur långt vi har kommit, säger Daniel.
– Malmö bryr sig, och allt fokus kommer att ligga på Eurovision under de här dagarna. Man kommer verkligen att märka att Eurovision är i stan. Det är bara kunna kliva in i bubblan, menar Frida.
– Och alla kan känna sig hemma här eftersom vi har så många nationaliteter i stan. Mitt i stan ligger både ”Möllan” och Lilla Torg, det är två helt skilda världar, menar Mido.
– Och staden är rätt storlek. Jag har hört från fans att Moskva var för stort medan Düsseldorf var lagom. Malmö är tillräckligt lagom för att man ska märka att det händer något i stan. Och det är lätt att ta sig överallt, fastslår Daniel.
– Det känns redan som vi gett en positiv vibb, då många av dom från delegationerna varit med i ESC-sammanhang förut, och redan tycker redan att vi har gett det där lilla extra, berättar Bas.
Fyrtio timmar i veckan kommer kvartetten att jobba. Gratis för den goda sakens skull, men alla har fått bestämma hur mycket tid de kan ge evenemanget. Blivande socionomen Mido pluggar parallellt, och studerande översättaren Daniel har pluggat in tid. It-konsulten Bas ska jobba när han har tid över, medan opinionsforskaren Frida delvis tagit semester men också jobbar hemifrån en del.
– Jag blev faktiskt antagen till en konferens i Boston för den första vetenskapliga artikel jag skrivit. Men jag kände att det här var så stort att jag inte ville välja bort. Även om det var ångest i flera veckor, så känner jag att jag gjorde rätt.
Om de kommer att få se repetitioner och gå på ESC-relaterade fester ser de alla bara som en bonus. I skrivande stund är ingenting klart med något sådant för deras del.
– Men det gör inget, vi gör det ju för att det är kul och för att vi vill, menar Daniel.
Handen på hjärtat, vad är roligast, Eurovision eller Melodifestivalen?
– Melodifestivalen. Det är sånt tryck i Sverige under de sex veckorna, tycker Mido.
– Jag gillar inte Melodifestivalen, bara Eurovision! Jag tycker att Melodifestivalen är en perverterad form av tv-underhållning. Det är fruktansvärt, och så låg kvalitet, opponerar sig Frida.
– Va? Nej, jag tycker att finalen av Melodifestivalen är bättre än hela Eurovision!, säger Bas förvånat.
Daniel är på Bas linje:
– Eller hur? Jag tycker produktionen är bra, och låtarna håller bra kvalitet!
Kvartetten visar sig heller inte vara helt ense om Sveriges representant Robin Stjernberg. Mido tycker visserligen att Robin var rätt val men Daniel hade gärna skickat Ralf Gyllenhammar, och Frida föredrar YOHIO.
– Han sticker ut lagom mycket. Han hade ett klassiskt rockuttryck, men kittlande ändå genom att se ut som han gjorde. Det hade varit ett bra val!
Att Petra Mede kommer att blir en perfekt värdinna är de däremot rörande ense om.
– Det blir fantastiskt! Det är så rätt att välja en person som värd, och jag är så trött på de flamsiga modell/skådis-programledarna, tycker Frida.
– Och det roligaste under Melodifestivalen var ju Danny & Ginas parodi på Eurovsioninledningen tillsammans med Petra. Och hon imponerade extremt med sin franska! Med rätt manus är hon perfekta värden, och kommer att ha distans men ändå vara rolig. Ett kanonval!, fastslår Daniel.
Det blir mycket jobb för kvartetten, men lite fest och socialisering med alla de internationella gäster som intar Malmö hoppas de hinna med. Mido och Bas har pojkvänner, men både Frida och Daniel är lediga.
– Alltså, om det är någon gång jag ska vara singel så är det under Eurovision i Malmö, skrattar han.

Första ESC-minne.
Mido: När Jugoslavien vann Eurovision 1989 med Rock Me.
Bas: Ein Bisschen Frieden…
Daniel: När Carola vann den galna omröstningen i Ron 1991.
Frida: Charlottes vinst i Jerusalem.

Favoriter i år:
Mido: Danmark, San Marino & Ukraina
Daniel: Italien. Han ser ju otroligt bra ut dessutom.
Bas: Jag har inte hört allt, men gillar Norge.
Frida: Danmark.

Favoriter All Time:
Mido: Take Me To Your Heaven
Daniel: Jag älskar gayklassikern Kroatien 1998
Bas: Euphoria är nog min absoluta favorit
Frida: Take Me To Your Heaven och Molitiva

Den Melodifestivallåten skulle ha vunnit Eurovision:
Mido: Stay The Night med Alcazar
Daniel: Högt över havet med Arja Saijonmaa och Det vackraste med Cecilia Wennersten
Frida: Kom med Timoteij

Vem skulle ni vilja se representera Sverige?
Mido: Robyn
Daniel: EMD. Utan kläder…
Bas: YOHIO

Vem vinner i år?
Mido: Danmark
Daniel: Ryssland är en definitiv topp fem.
Frida: Man vet ju inte riktigt hur folk sjunger live, så allt kan ändras.
Bas: Norge