.

Filmens stjärnor Meryl Streep, Colin Firth och Pierce Brosnan var nyligen på plats i Abbornas hemland för att besvara pressens frågor. När fotoblixtarna började fyras av kunde presskåren knappt behålla sitt spelade lugn. Streep och gamle Bond i samma rum! Snart fyllde skådespelarlegenden rummet och hennes närvaro laddade luften med elektricitet. På sitt patenterade sätt lyckades Meryl Streep driva med både sigsjälv, motspelarna och knasiga frågor med samma elegans. Erbjudandet om att få spela huvudrollen som Donna (modern till Amanda Seyfrieds Sophie) gjorde skådespelerskan överlycklig.
– Jag skrek rakt ut och frågade min agent om och om igen ”är du säker på att de vill ha mig?”

Björn Ulvaeus och Benny Andersson var såklart också på plats. Andersson berättade historien om hur Meryl spelade in en liveversion av filmens dramatiska höjdpunkt ”the Winner takes it all” i en gammal Abbastudio i Stockholm.
– Vi satte den på första tagningen och det är den man hör i filmen.

Stellan Skarsgård som spelar en av Streeps tre gamla flammor i filmen medverkade inte på konferensen men försatte sina medskådespelare i en prekär sits genom att kalla de manliga rollfigurerna i filmen för bimbos i en intervju, vilket föranledde skämtsamma bannor från hans kollegor ”Stellan Skarsgård”, väste Brosnan med låtsat ursinne medan Firth utbrast ”Han säger sådana saker och så är han inte ens här

Filmens fränt tantsnuskiga sidekick Christine Baranski besvarade en fräck fråga om hon inte kände sig avundsjuk på att Meryl fick ha Brosnan, Firth och Skarsgård för sig själv. Hon svarade med humor: Ja, men jag fick dansa omkring i en röd baddräkt på stranden med tjugo ynglingar som är hälften så gamla som jag – med all respekt för mina kollegor – jag känner mig inte det minsta snuvad. Jag hade mycket trevligt, spann hon och fick publikens jubel till svar.

Björn Ulvaeus fick en fråga om filmens små cameoinhopp. ”När jag hörde att Benny föreställer en grekisk fiskare som råkar ha ett piano ombord på sin båt var jag helt enkelt tvungen att vara en grekisk gud på slutet”, skämtar han.
Flest skratt stod dock Colin Firth för. De övriga skådespelarna avslöjade att Colin blev helt betagen av sin grälla, tighta polyesterkostym och ville ta med den hem. Och den i sina roller så stiffe engelsmannen fortsatte att leverera skämt på löpande band under hela presskonferensens gång.
Dominic Cooper som spelar Sophies brudgum i filmen avslöjade att killarna behövde smörja in sig med glidmedel för att komma in i sina polyesterkostymer. Han fick även frågan om sin relation till Abbas musik.
– Förr i tiden var jag nog ett smygfan utan att veta om det. Jag kunde inte medge det för mina vänner när jag var en goth med en svart kappa. Men jag kunde hela texten till Money, Money, Money
I samma stund valde den djävulske Colin Firth valde att slå till igen:
– Världen är uppdelad i endast två sorts individer – ABBA-fans och lögnare.

Mamma Mia har premiär 11 juli