Alex, grattis till nya jobbet som programledare för Morgonstudion!
– Men tack snälla, vad glad jag blir! Det ska bli väldigt roligt att få vakna med tittarna i SVT den här säsongen.
Du ska teama upp med Pelle på mornarna från och med 9 februari, hur känns det?
– Det känns känns så klart lyxigt att få arbeta med både en så skicklig redaktion och en så trygg tv-partner som Pelle Nilsson. Han har ju tidigare varit programledare för Aktuellt så att han är en svinskärpt journalist vet ju alla – men det känns extra roligt att få sända med just Pelle eftersom han är så rolig. Både i rutan och privat!
Är han lika trevlig som han ser ut att vara?
– Nej. Han är ännu trevligare!
I tv-serien The Morning Show spelar ju Jennifer Aniston en av programledardivorna, som heter just Alex… Är du och Pelle Sveriges motsvarighet till Alex och Bradley (spelad av Reese Witherspoon)?`
– Hahaha, inget kunde vara längre från sanningen, både för min egen och Pelles del! Den enda likheten som finns är att det här också blir ett samkönat tv-par istället för en traditionell man-och-kvinna-duo, vilket jag personligen tycker är uppiggande. Men inga divalater i Morgonstudion, inte!
Det blir ju hyfsat tidiga mornar kan man säga, hur gör du för att orka gå upp 02.30?
– Min kropp är ju rätt van vid morgonjobb efter de senaste åren på både SVT och SR. Tyvärr är det vanligaste tipset – att skippa mobilskärm någon timme före läggdags – inte särskilt fungerande för en nyhetsjournalist som jobbar med morgon-tv, men något som verkligen förbättrat min sömn är tro det eller ej: yoga! Jag har blivit besatt av det så alla borde testa nu tycker jag.
Hur ser din första timme ut när du går upp ?
– Jag har utvecklat en felfri rutin som gör att jag inte behöver tänka: Jag kliver upp vid första alarmet 02.30 (ingen snooze), går in i badrummet och slår på SR Play-appens ”Toppnyheter”. Den tar jag med min i duschen så att jag lyssnar ikapp alla viktiga händelser medan jag duschar och borstar tänderna. Klädvalet blir ofta ett par oversizebyxor och en munkjacka eftersom jag ändå ska byta om till min jobbkostym före sminktiden. Mycket mer än så behöver jag inte göra före taxin kommer, eftersom jag får smink av professionella makeupartister. Det enda jag gör hemma är håret. Det får ingen röra utom jag.
Du börjar sända 9 februari, bara några dagar efter första mellodelfinalen, hur mycket längtar du efter Mello?
– Jag längtar framförallt efter att få se min. enligt andra, look-a-like Oscar Zia glänsa som programledare. Han var så bra förra året så nu när han får styra skutan helt och hållet kan det inte bli annat än bra!
Du har lett Kulturnyheterna och Mellouppvärmningen, du har ringt in nyåret på svt, och nu morgonstudion, siktar du på att bli julvärd också i år?
– Hahaha oj, den tanken har jag inte ens vågat provtänka! Ärligt talat vet jag inte om mina nerver hade klarat av det tunga julvärdsuppdraget? Men som tur är så är det inte något jag behöver ta ställning till just nu. Jag fokuserar på en sak i taget, först Morgonstudion!