Australien
Sheldon Riley kom ut som 14-åring när han medverkade i X-Factor Australien och har sedan dess tillhört en av landets HBTQ+profiler och uppträtt på en rad Pride-festivaler. Under torsdagens semifinal tävlar han med egenskrivna Not The Same som bygger på ett Facebookinlägg han skrev i tonåren. Han bär mask under alla sina framträdanden då han brottas med dåligt självförtroende, men tar känslosamt av den under låten. QX intervjuade Sheldon och den finns att läsa här.


Island
De tre sångerskorna i isländska akten Systur (som faktiskt består av en ”brodur” också, men han sitter bakom och spelar trummor) står alla med fötterna i HBTQ+communityt på olika sätt. Elin är öppet lesbisk, Beta är bi och Sigge har ett barn som är trans. Just det sistnämnda har alla tre systrarna lagt stor vikt vid och de är starka HBTQ+supporters som kämpar för transrättigheter i Europa.


Israel
Under sin tid i X-Factor Israel visade Michael Ben David att han är en stolt bög. Låtvalen bestod av hits från Lizzo, Pet Shop Boys och Abba, och när han nu ESC-debuterar gör han det med en låt som skulle kunna vara hämtad från RuPauls Drag Race. I.M handlar om att stå upp för sig själv och vara stolt över den man är. Den bygger på egna upplevelser, då sångaren mobbades i skolan för att han bland annat sjöng för ljust och var för utåtriktad. Han hade det inte heller lätt hemma med en mamma som inte accepterade hans läggning och en styvfar som ville att han skulle dämpa sitt flamboyanta jag och sa att ”sång är något för tjejer, inte killar”. Michael Ben David är tillsammans med musikalartisten Roi Ram, och de har spelat ihop ett antal gånger.


Italien
Ena halvan av italienska dunderbuon Mahmood & Blanco vägrar att prata om sin sexuella läggning då han tycker att det gör något till en grej som inte är det. ”Det kommer aldrig att normaliseras om det ska uppmärksammas” har han sagt. Men att han är gay är en välkänd sanning i Italien och i videon till finstämda superhiten Brividi är det tydligt var Mahmoods intresse ligger.