Shai Doitsch, brand manager på Tel Aviv Gay Vibe, har installerat sig i mässans regnbågsfärgade hörn och liksom hos de andra utställarna finns en tydlig målgrupp: vart man än vänder sig syns bilder på snygga män med tighta kroppar. Tjejerna lyser med sin frånvaro, med undantag för transan som gör reklam för Österrike tillsammans med en grabb i hulkenstorlek.
– Tel Aviv är ”Fun, Free and Fabulous”, säger Sahi, ”Fun”, eftersom vi inte är som europeiska städer, vi festar varje dag i veckan och på helgen arrangeras det mellan fyra och tolv bra fester beroende på säsong. Vad du än gillar för barer eller för musik, så finns det i Tel Aviv!
– ”Free” säger vi för att det är tryggt att gå omkring var du vill. Tel Aviv har inget gayområde eller ghetto – det är en gaystad i sig. Och vad det gäller ”Fabulous” är vi en av få städer som har havet precis bredvid, så du kan ligga på stranden hela dagen och sedan leta efter söta killar på baren på kvällen. Samtidigt är Tel Aviv en kulturell och historisk metropol. Du måste helt enkelt besöka stan för att förstå, säger han med ett vinnande leende.

Russell Lord och Shai Doitsch

Om du skulle få för dig att lämna Tel Aviv någon gång för att resa någon annan stans, vad har du för favoritresemål då?
– Jag älskar Berlin. Och Amsterdam var destinationen för min allra första gayresa, så den staden har en speciell plats i mitt hjärta. Men jag utforskar hela tiden nya resmål. I år blir det Barcelona och Sao Paolo, men Tel Aviv kommer alltid vara nummer ett, skyndar han sig att tillägga.
Som researrangör har Shai fingret på pulsen och observerar en del tydliga trender bland gayresenärer.
– Bland annat ser vi att gayturister inte reser till länder utan till städer. Det är därför vi heter Tel Aviv Gay Vibe och inte Israel. Jag har till exempel aldrig varit i Tyskland, men jag har besökt Berlin fem gånger.
– Vi märker också att homosexuella turister är mycket mer sofistikerade än vad de var förr. Numera kan ingen destination bara slänga upp en regnbågsflagga eller en broschyr med en halvnaken man på och säga ”kom till oss”. Det räcker inte längre. Man måste ha något riktigt att erbjuda, vi ordnar till exempel guidade turer till Jerusalem och visar upp det kulturella och historiska landet har att erbjuda. När jag åker till Paris eller London är jag i första hand en turist, i andra hand en gayturist. Vi letar inte bara efter gaybarer, vi vill ha hela paketet.
– Trenderna i resandet har även förändrats enormt mycket i och med av internet, menar Shai. En bra sak som internet fört med sig för resenärerna är att det numera är så lätt att kontrollera var gayresenärer egentligen är välkomna. Ingen restaurang i världen kan neka ett homosexuellt par och sedan få nya kunder som är gay, för nu alla vet om det inom en sekund.
Med 11.000 utställare från 180 länder och 180.000 besökare är ITB världens största mässa i sitt slag. I vimlet av utställare lyckas QX få en pratstund med en representant från Gay & Lesbian Travel South America.
– Hetaste destinationerna i år ligger helt klart i Sydamerika, menar han och det är svårt att inte tro honom när han med sin läspande accent listar de mest spännande destinationerna: Rio, Buenos Aires, Peru och Cusco.


– Enligt New York Times är den bästa destinationen i år Santiago i Chile. Den stan har allt; lugn, stabilitet, modernitet och ett fantastiskt nattliv. Det är min hemstad så jag är nog väldigt subjektiv, erkänner han glatt. Men jag måste säga att den ligger i min topp tre-lista över gayvänliga destinationer, tillsammans med Rio och Thailand.
För QX läsare gör representanten ett försök att sia in i framtiden:
– Nästa år tror jag Ryssland kommer starkt, det blir mer och mer populärt. Landet har varit så stängt fram till nu men det börjar öppna sig. Det är där det händer nästa år.
Trots att han menar att de flesta destinationer är öppna för homosexuella resenärer finns det ställen han inte själv skulle resa till.
– I Irak och Iran till exempel får man vara försiktig. Personligen tycker jag att man ska bojkotta alla länder där homosexualitet anses vara en sjukdom. Varför ska man åka dit? Det är ju tjugohundratalet nu, det finns massvis av ställen som tar emot oss med öppna armar.
Även Martina Morio som arbetar för internetportalen Tom on Tour har sett en stark ökning av destinationer som marknadsför sig mot gayresenärer, särskilt i USA. som är hennes specialområde:
– Saker har verkligen börjat hända i år. Det är hela tiden nya städer som kontaktar oss nu för att få vara med i vårt reseprogram, även i stater man kanske inte hade trott är så öppna för gayresenärer, som till exempel Texas och Dakota. Atlanta, Portland och Seattle kommer också starkt.
Fortfarande finns det dock platser som kanske inte är fullt lika öppetsinnade.
– ”Bible belt” (d.v.s. det konservativa, kristna området i södra och centrala delarna av landet) kan ju fortfarande vara lite känsligt, erkänner Martina. Alla ställen där det är väldigt religiöst och det finns mycket fördomar kanske man vill undvika som gayresenär. Men egentligen kan man resa över hela USA, påpekar hon snabbt.
– USA överhuvudtaget börjar bli mer och mer attraktivt för gayresenärer. En hel del städer är ganska självklara, som San Fransisco, Philadelphia, Chicago, Boston, New York eller L.A. Men de hetaste destinationerna av alla ligger helt klart i Florida, inte bara tack vare vädret… Fort Lauderdale är hett och Key West likaså.
Vad är det som är så fantastiskt med USA?
– Det är rätt liberalt och öppet mot gaycommunityt eftersom där finns så många av oss. Och det är ett enormt land, det är lite vilt och man kan släppa loss – ”anything goes”, som amerikanerna säger!

And the winner is:
TripOut Gay Travel Award är gayresornas oscarsgala kan man säga. Resvana bögar och flator från hela världen röstar fram sina favoriter bland de nominerde som valts ut av en expertjury bestående av 20 homosar. Här är några av höjpunkterna på Gay Travel Award 2010:
Bästa gayresemål: New York City
Bästa gaybar i världen: The Abbey i Los Angeles
Bästa flygbolag: American Airlines
Bästa party/event: Madrid Pride
Bästa ”breakout-destination”: Toronto
Jordens sexigaste plats: Rio de Janeiro


Oliver Stevanovic