När vi trillade över Rolf och Ulriks reseblogg på sajten Europarunt.se fastnade vi direkt. Paret delar på ett livfullt sätt med sig av sina tåg-turer genom Tyskland. Rolf med efternamnet Fredriksson har varit Europa- och Tysklandskorrespondent för SVT och är van Tysklands-resenär. Ulrik Andersson har arbetat på Ericsson både i Tyskland och ute i världen, och båda tågluffade under 70-talet, och är hängivna fotbollsfans.

Ett erbjudande om att göra en reseblogg som ett samarbete med tyska turistbyrån och Europarunt.se fick Rolf och Ulrik att nappa.

Rolf: Tyskland ligger mig varmt om hjärtat och är ett förbisett tågland som är uppbyggt kring järnvägar. Förbindelserna är bra och du kommer rakt in i städernas kärna direkt.

Ulrik: Det är också avkopplande att åka tåg, och det har ofta hänt att vi hamnat i samspråk med andra resenärer.

Rolf: Jag tar mig fram bra på tyska och tyskar har lätt att börja prata. De har en positiv Sverige-bild då de vuxit upp med Astrid Lindgren och Bullerbyn. Att de också läst en del Wallander gör också att de förstår att det även sker mord i idyllen….(skrattar).

Paret tycker att man ska se resandet som en del av upplevelsen när man åker tåg.

Rolf: Det finns alltid saker att se, och från tåget förstår du hur länderna hänger ihop. Plus, wifi-uppkoppling finns nästan alltid. Den biten är inte lika lätt på flyget.

Har ni någon rutt ni rekommenderar?

Rolf: Ja, vi börjar resan tidigt på morgonen i Köpenhamn, och äter frukost på tåget på väg mot Hamburg. På tåget mellan Hamburg och Berlin har de fina restaurangvagnar så där äter vi en god lunch innan vi är framme i Berlin vid 20-snåret. Då checkar vi in på hotell, byter om och går ut och tar en öl, och kanske en currywurst.

Men Rolf och Ulrik tycker också att man ska se bortom Berlin.

Ulrik: Tyskland har över 80 miljoner invånare, så det finns ju väldigt mycket mer än att se Moseldalens vindistrikt eller Berlins nattliv. Många tyska städer har ett rikt upplevelse-utbud och städer som Leipzig, Nürnberg och Dresden erbjuder alltifrån bra teatrar och musikaler och till stora sportevenemang.

Rolf: Många åker till England för att se fotbollsmatcher, men Tyskland har en fantastisk liga med många svenska spelare. Men se till att boka i förväg, vissa matcher är svåra att få biljetter till beroende på vilka lag som spelar. Den tyska handbollsligan är också ett tips.
Och, många gays ser Berlin som nummer ett, men även städer som Hamburg och Köln har ett rikt regnbågsliv.

Vad är nackdelen med att åka tåg?

Rolf: Det tar ju längre tid, och kräver lite mer av en än en charter där du betalar ett paketpris för allt. Man måste bestämma antal resdagar i förväg med de olika tågpassen som finns, och många tåg kräver platsreservation. Så att planera resan är viktigt. Och det kan bli förseningar vilket kan bli problematiskt om man bokar med olika bolag, som då inte kompenserar för missat tåg. Men det går väldigt mycket tåg i Tyskland, så försök att samordna resandet en app.

Ulrik: Europarunt.se kan hjälpa till att boka hela resan. Och det finns ju andra resebyråer som bättrat sig på tågresefronten.

Rolf och Ulrik har gedigen vana av resande i Europa sedan tiden då Rolf jobbade som SVT korre, och de har åkt snabbtåg London- Paris, rest genom Frankrike med bra tågnät, och när det var fotbolls-EM 2000 åkte de mycket tåg i värdnationerna Nederländerna och Belgien. Tågtänket är dessutom ett klimatsmartare val, vilket har färgat Rolf och Ulrik hemma i Sverige.

Ulrik: Vi åker mycket tåg i Sverige då jag har anhöriga i Umeå. Vi brukar ta sextimmars-tåget till Umeå. Den nya Botniabanan är perfekt och det är en behaglig resa.

Vart går nästa resa?

Rolf: Vi är lite pandemi-försiktiga än. Men så snart det släpper ska vi hälsa på våra vänner i Tyskland.

Slutligen, om ni ska jämföra ert tågluffande på 70-talet med nu?

Rolf:  På 70-talet hade vi ryggsäck och sov i kupéer, idag har vi rullväska och bor på hotell (skrattar).

Lunch intas på tåget.