I Estland skriver man inte ut ordet gata i adresser, så det står bara Sauna på gatskylten i Tallinns gamla stad. Gatan går upp från Virugatan, en av gamla stans huvudgator. Trots namnet finns ingen gaysauna på Saunagatan 1, däremot stans äldsta homobar, X-baar och den estniska huvudstadens populära gayklubb Angel.
– På helgerna är det alltid fullt här, säger Angels andreman Siim Kutser och lägger till att det nyligen skett ett generationsbyte bland publiken.
– Det är kul att vi är populära bland unga.

Siim Kutser på Angel med hunden Kuuba

Angel består av två avdelningar. Redan till lunch på vardagar, men 14 på helger, öppnar bar, café och restaurang (med både internationella och några estniska rätter) en trappa upp från gatan. Den stora klubben finns i källaren. Fredag och lördag är det öppet natten lång.
– Och på kvällarna öppnar vi upp mellan avdelningarna så att folk kan röra sig som de vill.
Många som ser sig som gay är medlemmar, både män och kvinnor. Men någon kväll i veckan annonseras som ”unisex”. Vad betyder det?
– Att på onsdagar är det öppet för alla som annars inte kommer in… mest är det kvinnor som är nyfikna och annars blir stående utanför.
– Har ni mycket turister?
– En hel del. Vi är det viktigaste gaystället i Tallinn. Söker man på gay Estonia på nätet så kommer vi upp först, säger Siim Kutser och klappar hunden Kuuba (Kuba). I Estland är det nämligen helt okej att ha med sig hundar på många restauranger och caféer.

Club Angel

– Och svenskar, hittar de hit?
– Javisst. Och vi har haft artister från Sverige också. Man Meadow till exempel. Annars har vi både dragshow och andra artister. En av Estlands mest kända sångare, Koit Toome, har uppträtt här.
– Vad spelar ni för musik?
– Gaydisco! Eurovisionshittar från åttio- och nittiotal. Och house. En gång i månaden är det ryska DJ-s. Vi har mycket rysk publik.
– Varför ska man besöka Angel?
– Det är vänliga ansikten här. Miljön i både café och klubb är välkomnande, det är ingen diskret bakdörr man måste ringa på. Här är det gamla stan-vibbar, huset är gammalt och inte en glas- och betonglåda. Killarna i personalen kan engelska. Och vi kan informera gästerna om hotell och gayvänliga ställen, säger Siim Kutser och plockar upp en gaykarta över Tallinn.

Club Angel

Än finns kartan inte på nätet, utan man får plocka med sig pappersversionen ute. Förutom rena gayställen, som klubben G-punkt (Pärnu Maantee 23) och saunan Club 69 (Pärnu Maantee 27/Sakala 24), så annonserar restauranger, caféer och hotell utan direkt gayanknytning. Detta får en av mina homobekanta att förnöjt och lite förvånat höja ett ögonbryn över att utvecklingen nått dithän. Siim Kutser väljer bland matställena.
– Jag gillar Klafira. Det är en rysk restaurang på Vene 4 med god mat och en massa roliga detaljer i lokalen. Och så restaurang Ribe snett emot på samma gata, den är också bra, avslutar han.
Saunan Hell stänger däremot för gott 16 november. Publiken räckte inte till, menar en kille jag pratar med.

Club Angel

På X-baar vägg i vägg med Angel jobbar ett gäng tjejer för fullt för att få klart förbättringar i baren när QX.se tittar in. X-baar var Tallinns första gayställe som inte smusslade med vilken publik som var välkommen. Den som har minnen från den tiden möts numera av en betydligt fräschare bar. Det här är ett ställe som funkar både för en tidig öl (från 16 må-to, 14 fre-lö) och en sen drink. Miljön är snackvänlig med små bord och plats för lite barhäng
– Och både killar och tjejer är välkomna, ropar tjejerna bakom bardisken och skyndar på för att bli klara till kvällen.

Peeter på Public House

Precis där Tallinns växande skyskrapedistrikt börjar bakom varuhuset Kaubamaja ligger gayvänliga Public House på Rävala 7 . Där kan man börja med morgonkaffe redan klockan tio, äta lunch eller middag och dricka öl eller något annat på kvällen, men inte längre än till klockan 23. Man kliver ner en halvtrappa från gatan och står nästan direkt i baren. Lokalen är inget under av design, men hemtrevlig och betjäningen är vänlig. Public House är alltså inget renodlat gayhak, men ägare och personal är bögar och en annons i Tallinns nya gaykarta har ökat tillströmningen av homos, berättar Peeter bakom bardisken som pryds av två små estniska och en större svensk flagga.
– Varför en svensk flagga?
– Ingen aning, skrattar Peeter och hojtar en fråga till kocken i köket. Han vet inte heller.
Det är inga svårigheter att hitta god mat i Tallinn, antingen man vill äta på guldkrog elller enklare ställen. Prova till exempel fyllda jättepannkakor på varuhuset Stockmanns fik eller på Kompressor (Rataskaevu 3) med en öl till. Också trevliga caféer är det gott om. Gaykartan rekommenderar chocolateriet Josephine på Vene 6, det har jag inte testat. Men ägaren är densamma som till cafékollegan Pierre på gården till nummer 16 samma gata. Härliga kakor och egen choklad. Har du varit på Sturekatten i Stockholm så anar du hur den cafémiljön ser ut.
Turistfällor ska man vanligen varna för, men restaurangen Olde Hansa med sitt medeltidsstuk på Vana Turg strax nedanför rådhuset är faktiskt värt ett besök.

Konstmuseet KUMU
Ryska restaurangen Klafìra

Talteater är väl bara för den estnisk- eller rysktalande, men varför inte gå på opera eller konsert på Estonia. Nej, det är inget dåligt skämt. Estland heter Estonia på flera språk. Därför bar olycksfartyget samma namn som nationaloperan och konserthuset. Erkki-Sven Tüürs opera Wallenberg är åter på repertoaren i slutet av mars. Eventuellt återkommer svenske Jesper Taube i titelrollen som Raoul Wallenberg i juni.
Ett besök på KUMU, det nya museet för modern konst i Kadriorgparken strax utanför centrum rekommenderas. Intill det lilla presidentpalatset i samma park visas även äldre konst i det inte heller särskilt stora konstmuseet. I omgivningarna finns många fina trähus, en del renoverade, andra inte.

Viru Keskus Galleria

Om det är finanskrisen som märks, det vet jag inte, men en och annan turistbutik i gamla stan har slagit igen. De som finns kvar täcker dock behovet så det räcker och blir över. Utbudet är fortfarande sånt att man lätt hittar fina slöjdvaror och slipper vada bland samma T-tröjor som i gamla stan i Stockholm. Och snart blir det julmarknad på rådhusplatsen!
När detta skrivs kostar den estniska kronan, kroon, 64 öre. En latte kostar runt 30-35 estniska kronor, en maträtt på en bra restaurang i mellanskiktet runt 200 estniska kronor. Med kursskillnaden mellan valutorna så blir det alltså behagligare för plånboken än hemma.

Den som vill ha råd om Tallinns gayställen kan också ta kontakt med infocentret GLIK på Rüütli 16, öppet varje vardag 16-20. Tel 645 45 45, 58 13 59 13.
GLIK i QX GayMap
Tallink seglar varje kväll Stockholm-Tallinn. Estonian Air flyger dit i samarbete med SAS. Även Norwegian flyger på Tallinn. Buss 2 går till centrum både från flygplatsen och hamnen. Man kan köpa biljett direkt av föraren.

X-Baar i QX GayMap
Club Angel i QX GayMap
G-punkt i QX GayMap
Club 69 i QX GayMap
Public House i QX GayMap
Pierre i QX GayMap
Estniska operan
Konstmuseet KUMU