För två år sedan valde reggae-artisten Sizzla att skriva under the Reggae Compassioante Act. I texten han undertecknade förklarade han och andra reggaeartister att man inte skulle fortsätta att sjunga sina homohatande texter.
Alla kan behålla sin egen övertygelse och vi måste ges rätt till yttrandefrihet så länge vi respekterar lagen, men det måste bli klart att det inte finns utrymme inom musiken för hat och fördomar, inkluderat rasism, våld, sexism och homofobi.
Sizzla har bland annat gjort succé med låtar där han uppmanar till mord på homosexuella män. Texterna fick en rad konsertarrangörer i Europa och USA att ställa in och Sizzla liksom konsertarrangörerna förlorade stora pengar.
Till danska Politikens nöjesbilaga IByen sa han inför konserten på Pumpehuset tidigare i oktober att han känt sig ”kränkt” av the Reggae Compassionate Act.
– Som konstnär och rollmodell är det ingen som kan stoppa mig från att berätta för människor vad jag tycker är riktigt. Jag gör det bara inte officiellt.
Han berättar för IByen att han på Jamaica kan spela sånger som uppmanar till mord på homosexuella utan problem. Och han berättar hur han lär ut sin syn på homosexualitet till de unga artister som kommer till hans skivbolag Judgement Yard.
Efter att han skrivit under The Compassionate Act har han gett ut låten ”Nah Apologize” där han sjunger: ”Rastaman nah apologize for no battybwoy / If yuh dis’ King Selassie I, mih gunshot yuh bwoy” ”( En rasta ber ingen bög om ursäkt/ om du dissar Kung Selassie, så skjuter jag dig.)
Den brittiska hbt-aktivisten Peter Tatchell säger i en kommentar till QX att Sizzla ett flertal gånger brutit mot The Reggae Compassiante Act och har dessutom nekat att han själv undertecknat överenskommelsen. Den tyska hbt-rörelsen LSVD har sammanställt överträdelser mot överenskommelsen som visar att han i såväl Tyskland som Frankrike, och nu senast i Danmark förklarat att han fortfarande står för sina texter som uppmanar till att mörda homosexuella. I LSVDs rapport citeras information om att han istället för att sjunga de mest aggressiva texterna om att skjuta bögar, vänder mikrofonen ut mot publiken så de kan sjunga istället.
Under turnén i Sverige rådde osäkerhet om hans ställningstaganden, men i Malmö genomfördes en protest utanför fredagens konsert på Babel. Bakom portesten stod Kristian Pehrsson som är en av arrangörerna bakom klubben Darkroom som också håller till på Babel.
Ett 20-tal personer deltog i protesten som utformades till en hångelmanifestation.

Rastafari-religionen som bland annat Sizzla säger sig tillhöra, bygger sin tro på Gamla testamentet och ser förre Etiopiske kejsaren Haile Selassie vars dynasti sägs härstamma från den bibliska kung Salomo och Drottingen av Saba. Enligt Wkipedia har Rastafarirörelsen mellan 200-800 000 anhängare i världen.
Protest mot homofobisk imam

Reggae-artister stöttar anti-homofobikampanj Dansk protest mot Buju Banton