Rani Khan ger dagligen ut lektioner i Pakistans första islamska skola som är till för transpersoner. Skolan har hon själv startat, men det kostade henne allt hon sparat ihop under sitt liv.

Den här typen av religiös skola, heter madrassa, och är en institution som erbjuder islamska studier och en högre utbildning. Att just den här finns till för endast hbtq-personer är en milstolpe, eftersom Pakistan till stora delar är ett starkt religiöst land. Det finns ingen lag som förbjuder transpersoner att gå på religiösa samlingar eller att be i till exempel moskéer, men att komma ut som trans är ofta mycket svårt.

– De allra flesta familjer accepterar inte transpersoner. De kastar ut dem ur hemmet. På gatan hamnar man ofta i trubbel eller tvingas till kriminalitet. Under en tid var jag en av dem, säger Khan till Reuters.

Khan berättar att hon levt stora delar av sitt liv på gatan sedan hon kastades ut av sin familj som 13-åring. När hon var 17 gick hon med i en transgrupp som dansade på bröllop och andra tillställningar för att få pengar. Men sedan ville hon göra något för sitt community och tyckte att religion var ett bra sätt att göra det på. Därför startade hon madrassan.

Pakistans regering erkände det tredje könet 2018, vilket innebar att transpersoner fick samma rättigheter som många andra. De kunde då få rösta och möjligheten att ändra sitt juridiska kön på officiella dokument. På det sättet är landet väldigt progressivt. Men de är fortsatt en mycket utsatt grupp, som ofta lever i utkanten av samhället och tvingas till att tigga eller prostituera sig.

Tanken med madrassan är att försöka assimilera transpersoner in i samhället.