– Att öka tillgången till krångelfri hivtestning med snabbsvar ser vi som en avgörande faktor för att öka antalet tidiga diagnoser av hiv och därmed också minska spridningen. Sjukvårdshuvudmännen måste acceptera att alla inte har förtroende för dagens utförare av testning och skapa förutsättningar för fler aktörer, säger Jukka Aminoff, kanslichef på Riksförbundet Noaks Ark efter att Smittskyddsinstitutet under måndagen presenterade en rapport om smittsamheten för de bärare av viruset om går under behandling.
Även hos RFSL lyfts vikten av att nu öka tillgängligheten till hiv-test för att genom tidig upptäckt minska risken för smittspridning och för att behandling skall kunna sättas in i god tid.
– Tillgängligheten till testning måste öka. Den forskning som nu sammanställts av SMI visar tydligt hur stor betydelse behandling har för preventionen. Det är viktigt att hivtestning är lättillgängligt för människor över hela landet, ett gott exempel kan vara snabbtestning i regi av frivilligorganisationer. Att alla känner sig välkomna och respekterade är också centralt, säger vice förbundsordföranden Christian Antoni Möllerop.
RFSL lyfter även den svenska hiv-politiken med informationsplikt för de som bär viruset liksom att hiv-positiva som har haft sex utan att meddela partners detta döms enligt bilden att man utsatt sina partners för en dödlig risk.
En konsekvens av de nya rapporterna är att denna syn på hiv och risken för smittspridning kan antas bli förändrade inom rättsväsendet.
– Nu finns de senaste årens forskning sammanställd på ett tillgängligt sätt och det finns ingen ursäkt längre för till exempel aktörer inom rättsväsendet att fortsätta med ovetenskapliga bedömningar som leder till åtal mot människor som faktiskt inte utsatt andra för fara i så hög utsträckning att det kan anses vara ett brott, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
– En sådan förändring skulle vara ett första steg på vägen mot att Sverige skulle börja leva upp till UNAIDS rekommendationer, nämligen att bara den som medvetet försökt överföra viruset och också lyckats med det, ska kunna straffas, säger hon i förbundets pressmeddelande efter att rapporten presenterats.
RFSL välkomnar att ordföranden i Smittskyddsläkarföreningen, Åke Örtqvist, under måndagen lyfte att frågan om informationsplikt i många fall inte längre kommer behöva ges av läkarna.
– Vi ser fram emot en fortsatt diskussion med såväl dessa som politiker om hur lagstiftningen borde förändras för att uppnå största möjliga tydlighet i kommunikationen till allmänheten, kommenterar Christian Antoni Möllerop.
De nya rönen kring hur en väl behandlad hiv-infektion inte längre ses som smittsam kommer med varningar om att det då medicineringen inte fungerar, eller följs, liksom om andra infektioner tillkommer, inte längre stämmer.
Behovet av att öka testning för tidig diagnostisering, förbättra bemötandet inom vården och att se över rättsväsendets hantering, liksom medias och skolors sätt att rapportera respektive undervisa lyftes av personerna bakom rapporten i en debattartikel på Dagens Nyheter under måndagen.
Qruiserbloggaren Walter Heidkampf kallar rapporten ”balanserad” och lyfter fram vikten av fortsatt kondombruk.