I samband med Stockholm Pride presenterar idag Jämställdhetsminister med hbtqi-ansvar, Paulina Brandberg (L), två insatser. Dels får det statsbidrag på 4,6 miljoner som Socialstyrelsen fördelar årligen till kommuner och regioner för att främja hbtqi-personers situation att få ett extra tillskott under 2023 med 1,5 miljoner och dels ska en kartläggning om hbtqi-personer som utsätts för våld i nära relationer genomföras av Jämställdhetsmyndigheten. Under nästa år ska de presentera sin analys och föreslå insatser för målgruppen och för yrkesgrupper.

Varför blev det just dessa två satsningar?
– Det finns mycket att göra men en av mina hjärtefrågor, som tidigare åklagare, är utsatthet och våld i nära relationer, säger Paulina Brandberg till QX. Det finns anledning att kartlägga hbtqi-personers utsatthet i nära relationer. Jag bedömer att vi idag har för lite kunskap om just hbtq-personers utsatthet men där det kan finnas skäl att befara att det kan vara svårt att söka och få hjälp, att det finns en osäkerhet om vilket bemötande man kan få.

Den andra satsningen som regeringen presenterar är att öka på vårens stöd på 4,6 miljoner till kommuner och regioner för att öka kunskap om hbtqi-personers situation och för att främja digitala mötesplatser för gruppen. Totalt har 41 kommuner och 8 regioner ansökt och fått del av stödet.
– Vi vet ju tyvärr att hbtqi-personer i alldeles för stor utsträckning utsätts för diskriminering och bidraget är menat att hjälpa till att skapa en kontinuitet i arbetet för att trycka tillbaka den. Det är väldigt viktigt menar jag.

– När man hör en satsning på i våras 4,6 miljoner och nu 1,5 miljoner extra så låter det som lite lite pengar för kommuner och regioner.
– Det finns ju aldrig egentligen ett tak för hur mycket som kan behövas. Jag tror att dessa pengar kommer att spela roll.

– Med tanke på att hbtqi-rörelsen väntar på en ny könstillhörighet och det finns irritation över att förbud om omvändelseterapi inte ser ut att bli av… känns inte dessa två insatser liksom tidigare frågan om blodgivningen som lite tunt?
– Hbtqi-frågor är ju något vi hanterar kontinuerligt och inte enbart under Pride, vi har presenterat fler åtgärder och kommer att presentera ytterligare i närtid, svarar Brandberg.
– Vi vill verkligen satsa på det som på riktigt gör skillnad där man inte satsat tidigare, fortsätter hon. Som våld i nära relationer där även frågan om hedersförtryck finns och där vi vet att hbtqi-personer är extra utsatta. I en hederskontext finns ofta heteronormativa värderingar som det är viktigt att sätta ljuset på.

– Nu är veckan igång, vad ser du fram emot?
– Jag har sett fram emot Prideveckan hela sommaren. Jag tycker Pride är så otroligt viktig vecka med kombinationen av att fira vinster vi faktiskt haft i Sverige och som vi ska vara glada för och att det finns jobb kvar att göra när det gäller kränkningar och brott mot hbtq-personer.