Gruppen bildades för snart ett år sedan av ett 20-tal turkcyprioter för att slåss mot diskrimineringen. Med stor entusiasm arbetar de för att ändra den antika lagen. De flesta är homosexuella, både unga män och kvinnor, men även några heterosexuella har engagerat sig.

De uppmärksammades på hela Cypern när de valde att demonstrera den 17 maj som är den internationella dagen mot homofobi.

Demonstrationen skedde i form av utdelning av flygblad med information eftersom de flesta inte vågar visa sig öppet i det konservativa turkcypriotiska samhället.

– I våra familjer är man inte öppet gay. Varje familj vet om det men det är inget det talas om. Det är ett stort problem, eftersom man behöver hjälp från familjen när man har problem i samhället, berättar en ung man när vi träffar dem på ett möte i den turkcypriotiska delen av Nicosia.

– Den här gruppen är viktig för mig eftersom jag inte längre är ensam. Vi är starka tillsammans.

Hüseyin Çavuşoglu är den ende som vågar ställa upp med namn. Han gör det för första gången i den här artikeln.

– Det här är den bäst organiserade grupp som jag arbetat i. Det här ämnet har inte tidigare vidrörts. Det hänger ihop med både lagstiftningen och samhället. Vi har mycket arbete framför oss, säger han.

Som exempel berättar han att hans familj skickade honom till en psykiater när han talade om att han var gay. De trodde att det var en mental sjukdom.

Gruppen tror att den har stor chans att lyckas att ändra samhället eftersom motståndarna inte använder religionen som vapen. De muslimska turkcyprioterna är inte lika religiösa som de ortodoxa grekcyprioterna.

– De katolska och grekiskortodoxa kyrkorna är klart emot homosexuella. Motståndet finns även i islam men har inte tolkats lika hårt, säger en av dem.

Men lagen tillämpas. En homosexuell turkcypriot återvände från England utan att ha en aning om det. När han utsattes för utpressning gick han till polisen. Till sin förvåning blev han själv åtalad. Rättegång väntar, men han har för säkerhets skull återvänt till England.

Grekcyprioterna har kommit längre juridiskt tack vara Alecos Modinos, som gick till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och vann 1993. Lagen avskaffades 1998 under stort motstånd från den grekiskortodoxa kyrkan.

Men det finns ingen aktiv grupp i dag.

– Vi är bara två som kommit ut öppet. Vi träffas ibland och äter middag. För att man är gay behöver man inte vara aktivist, säger Alecos Modinos.

Samhället börjar sakta acceptera de homosexuella även om många fortfarande tycker att det är emot naturen. Det har även börjat talas om registrerade partnerskap. Men Alecos Modinos är tveksam.

_ Vad är det för mening med en lag om samhället inte är redo?

Cypern är i praktiken delat sedan Turkiet 1974 invaderade norra Cypern, där turkcyprioterna utropat en egen stat erkänd endast av Turkiet.