Sedan hösten 2003 har en välsignelseakt inom Svenska kyrkan funnits, där par som ingått partnerskap fått sin kärlek välsignad även av Gud. 2007 var det 50 par av totalt 650 partnerskap som använde den möjligheten
I samband med att Sverige med största sannolikhet får ett könsneutralt äktenskap till den första maj, har Svenska kyrkan diskuterat om även samkönade par skal kunna vigas i kyrkan av de präster som så önskar.
För kyrkan har begreppet äktenskap varit stötestenen. Likt de flesta andra religiösa samfund har begreppet ansetts reserverat för par av olika kön. Däremot har Svenska kyrkan haft en positiv syn på att välsigna samkönade kärleksrelationer.
Kyrkostyrelsen föreslår att en vigselordning för samkönade par skapas och blir könsneutral och att begreppet äktenskap inte tas med i denna.
– Kyrkostyrelsen har valt att skicka ut, på förslag, en vigselordning för par av samma kön – för den händelse att Kyrkomötet beslutar så. Vi vet inte hur Kyrkomötet kommer att besluta, men försöker göra ett bra förberedelsearbete på det här sättet, säger ärkebiskop Anders Wejryd i EKOTs lördagsintervju.
Remissen sänds ut på torsdag och ärkebiskopen betonar på Svenska kyrkans hemsida att detta är ett diskussionsförslag och att inget är beslutat ännu.
– Kyrkostyrelsen har i sitt remissvar till den statliga äktenskapsutredningen bejakat en gemensam lag för båda samlevnadsformerna, och jag kan inte se annat än att Kyrkomötet kommer att bekräfta just detta. Men nu ska den här frågan diskuteras flitigt, vi behöver föra ett teologiskt samtal, och det är viktigt att inte låsa fast processen. Det ska bli väldigt spännande att se vad Kyrkomötet kommer fram till, sa ärkebiskopen.

Läs även:
Äktenskapet är hetero tycker Svenska kyrkan

Svenska kyrkan beredda att gifta samkönade par Dahlgren och Gårdfeldt skriver välsignelsebön Ryskortodoxa kyrkan bryter med Svenska kyrkan Svenska kyrkan välsignar samkönad kärlek Kyrkomötet gav klartecken för ”homovigslar”