Nyligen sköts sex homosexuella män till döds i Sadr City i Bagdad vid två olika incidenter. Dödsskjutningarna har bekräftats av det irakiska inrikesdepartementet. De skedde sedan de dödades familjer förskjutit sina söner då dessa avslöjats som homosexuella. Beslut om att döda dem fattades enligt uppgift vid shiitiska stamråd. Enligt vittnen har det även satts eld på ett café i Sadr City som identifierats som en populär mötesplats för homosexuella män. Att hedersmörda familjemedlemmar som är homosexuella finner stöd i den fatwa som den shiamuslimske storayatollahn Ali al-Sistani utfärdade 2005 om att homosexuella i Irak förtjänade att dö. Enligt den exilirakiska hbt-gruppen Iraqi LGBT har sedan dess över 400 hbt-personer mördats i Irak. De USA-ledda trupperna i landet har, enligt Iraqi LGBT, gjort lite eller inget för att stoppa de pågående förföljelserna av hbt-personer. De shiitiska milisgrupper som tidigare härjade har numera till viss del inlemmats i den polis och säkerhetstjänst som lyder under inrikesdepartementet.

Uppgifterna om att fem homosexuella män ska sitta fängslade i väntan på avrättning är vaga, men Iraqi LGBT hävdar att man fått det hela bekräftat av två irakiska poliser. Amnesty har inte lyckats få bekräftat om de 128 fångar som skulle avrättas redan har avrättats eller om de fortfarande lever. Man har heller inte kunnat utröna om de fem homosexuella männen dömts för att de är homosexuella eller för någonting annat. Human Rights Watch har dock uttalat att man är ”mycket oroade” över de rapporter som nyligen kommit från Irak.

– Vi arbetar på detta och försöker utvärdera situationen. Vi talar med vittnen och vi är upptagna med att ringa till människor i Irak. Vi håller också kontakt med ambassader i Irak, säger Boris Dittrich vid Human Rights Watch till pinknews.co.uk.

Det amerikanska utrikesdepartementet avfärdar dock att någon skulle kunna avrättas i Irak på grund av homosexualitet, eftersom homosexuella handlingar inte uttryckligen är kriminaliserade enligt den irakiska strafflagen.

– De individer som dömts till döden i Irak är dömda för våldsamma brott, inklusive mord, terrorism, väpnat uppror och kidnappning. Ingen har dömts för att vara homosexuell, säger John Fleming vid Byrån för Nära Östern vid USA:s utrikesdepartement, och hävdar att homosexualitet är ”oväsentligt” för irakierna.

Migrationsverket i Sverige var tidigare i år på en utredningsresa till Irak för att försöka utvärdera situationen för mänskliga rättigheter där. Även om man i sin rapport från resan konstaterar att våldet ”blivit mer riktat mot t.ex. homosexuella” menar man att det endast ”troligen” är ”farligt att skylta med sin homosexualitet” i Irak.

Se ett nyligen sänt BBC reportage om situationen i Irak:
news.bbc.co.uk

Tidigare artiklar om Irak:
Sex bögar dödade i Irak

”Islam fördömer homosexualitet” Ledare för irakisk HBT-grupp mördad Irakiska islamister lurar gaykillar via Internet Dödspatruller mördar homosexuella i Irak Regeringen vill inte driva på om HBT-konvention 14-årig pojke avrättad för sex med män Oro för Iraks nya konstitution