Vem tar ansvar för unga transpersoners mående i Stockholm?

Många unga transpersoner vänder sig till oss på RFSL Stockholm för att få råd, stöd och träffa andra med liknande erfarenheter. RFSL Stockholm driver fritidsgården Egalia, som är en viktig mötesplats öppen för unga hbtq-personer. Vi ser dock att det finns ett särskilt behov av specifika insatser för unga transpersoner i Stockholm.

Unga transpersoner har betydligt större psykisk ohälsa i jämförelse med unga cispersoner. I Ungdomsstyrelsens rapport Hon, hen, han (2010), finns det siffror som talar sitt tydliga språk; Bland transpersoner i åldern 16-29 år så är det 65 % som har övervägt att ta sitt liv. Transits verksamhet, stöd-och samtalsgrupperna fyller det viktiga behovet. Stödgruppen är en kuratorledd grupp för unga transsexuella personer som befinner sig inom TS-vården. Samtalsgruppen leds av samtalsledare som själva identifiera sig som trans på något sätt, det blir en plats som bidrar till att stärka och peppa unga transpersoner. Betydelsen av att ha deltagit i Transits verksamhet är stor:

Gruppen – och framför allt de som är med, både deltagare och ledare – har gett mig 
mod, styrka, hopp och framtidstankar åt det positiva hållet.” /Deltagare

RFSL Stockholm har en mycket god relation med Huddinges team, Enheten för könsidentitetsutredningar, ENID. Dem, liksom vi ser ett stort värde och behov i Transits verksamheter. Ett tryggt sammanhang där unga transpersoner kan mötas, prata och dela erfarenheter utan att känna att man måste tänka på vad eller hur man berättar sin historia. En plats där det finns professionellt kurativt stöd som kan bemöta det dåliga måendet. Att det är RFSL Stockholm som står bakom dessa stödinsatser har stor betydelse för dem som deltar eftersom vi är en frivillig organisation som arbetar för transpersoners rättigheter och trygghet. Att Transitgrupperna gör reell skillnad för dessa ungdomars psykiska välmående, är tydligt:

Gruppen har gett mig bättre självförtroende och hopp och istället för att ta livet av mig så har gruppen hjälpt mig så att jag inte så 
mycket känner att jag vill ta livet av mig. 
Hopp helt enkelt!” /Deltagare

Idag är Transit stöd- och samtalsgrupper en välkänd och etablerad verksamhet i Stockholm. Vi får förfrågningar månadsvis dels från målgruppen och dels från professionella som möter målgruppen. De undrar när nästa grupp börjar?
Att RFSL Stockholm inte får ökat verksamhetsbidrag med 60 000: – från Stockholms läns landsting innebär att vi nästkommande år kommer att få stora svårigheter att fortsätta bedriva Transit. I Ungdomsstyrelsen rapport Om unga hbtq-personer och hälsa (2012) Skriver de:
Ungdomsstyrelsen menar att kommunerna har ett ansvar för att, om behoven av specifika mötesplatser finns, utveckla det hälsofrämjande och identitetsstärkande arbetet. De bör också garantera att mötesplatserna bedrivs långsiktigt.” (s.26)

Detta har Transits verksamheter uppfyllt och behovet har inte försvunnit efter tre års tid. Snarare har behovet ökat. Nu undrar vi hur Stockholms läns landsting ser på sitt ansvar inför sina invånare, specifikt unga transpersoner, och hur det ansvaret yttrar sig i realiteten?