Sverige är en demokrati, men därav följer inte att monarkin är demokratisk. Det ärftliga ämbetet, monarkins huvudprincip, är oförenligt med ett demokratiskt statsskick.

Den debatt som har uppstått inom HBTQ-samhället efter att Victoria Bernadotte var prisutdelare på Gaygalan är intressant. Varför ska vi vara så glada och tacksamma när kungahuset aldrig tidigare ställt sig på vår sida? Först när det har blivit ofarligt engagerar sig kungligheterna. För oss är Victoria Bernadotte ingen hjälte och hon riskerar inget att år 2013 medverka i detta sammanhang. I det politiska etablissemanget och i media råder numera i stort en enighet om HBTQ-frågorna.

Kungahuset ska ha varit inbjudna i många, många år för att markera allas lika värde. Deras stöd för vår frihetsrörelse känns nu på det hela taget något senkommet. Under alla år när kampen var betydligt tuffare, när strider togs och vanns om sjukdomsstämpeln, partnerskapet, föräldraskapet, äktenskapet med mera, lyste kungahuset med sin frånvaro. Mot den bakgrunden får Gaygalans jubel faktiskt oss att skämmas en smula.

Vi är dock optimistiska både när det gäller fortsatta framsteg för oss i HBTQ-minoriteten och en förbättring av statsskicket. Svenska folkets stöd för monarkin har minskat över tid. Vi ser fram emot den dag då majoriteten av det svenska folket vill fullborda demokratin och införa republik.


Liberaler för republik

Öppna Moderater på QX Debatt: Monarkin är svenska folkets vilja


Liberaler för republik på QxDebatt: Monarkin är inget ideal för oss