Det är fredag morgon och jag ger mig i vanlig ordning ut på The World Wide Web för att se vad som händer på planeten jorden. När jag loggar in på det uråldriga mediet Facebook möts jag av (utöver min barndomsvän i Gävles tredje inköp av ett radhus) ett inlägg i gruppen “Statister sökes” som får mig att tappa hakan.

Netflix söker rasifierade queer-personer för 75 kronor i timmen!

Det är Felix Herngrens produktionsbolag “FLX” som ska producera en film för giganten Netflix under styrning av filmproducenten Anna Anthony. Ni vet, produktionsbolaget som gick med nästan 30 miljoner i vinst förra året och streamingtjänsten som är god för cirka 178 miljarder kronor på börsen?

En filmskapare, vi kallar henne ”Lisa Vanderpump”, efterfrågar människor till en filmscen i Malmö. Fröken Vanderpump efterlyser rasifierade personer med “queer estetik” – whatever that means. Hon vill att de arbetar till 22:00 en fredagskväll och bifogar därefter en länk till Netflix hemsida där man kan läsa om projektet. Allt detta för den makalösa timlönen på hela 75 kronor – oavsett klockslag. För er som inte vet saknar Sverige en lagstadgad minimilön, förhandlingen sköts av fackförbunden. Statisters löner har däremot ingen reglering då de helt saknar fackförbund. Det är en otrygg marknad där folk tyvärr blir villiga att kompromissa med sitt egenvärde i hopp om att nå sin dröm.

Det kryllade inte direkt av rasifierade queer-personer i rampljuset när jag växte upp. Jag kan nog räkna på min ena hand antalet gånger jag bevittnade representation i diverse medier under mina 20 första jordsnurr. Jag skrev om det i Expressen 2016 och även om det är betydligt bättre idag än vad det var för snart ett decennium sedan, kämpar vi fortfarande i motvind. Daniel Paris entré i “Ung och bortskämd” 2010 var kanske den första gången jag stötte på något som jag i alla fall vill likställa med fysisk representation.

Med det sagt – avsaknaden av rasifierade queer-personer i diverse medier har varit ett problem sedan länge. Även om sociala medier-sfären har skrämmande många nackdelar glädjer det mig att ungdomar idag kan hitta representation i varandra genom exempelvis TikTok. De behöver inte längre sitta ensamma i ett segregerat område utanför Trollhättan och undra ifall man är jordens enda bög med utomeuropeiskt ursprung.

Frågan som kvarstår dock är hur lågt man är villig att gå för att bidra till den? Det här blir en slags cocktail av både color- och pinkwashing. Låt oss kalla den The FLX! En cocktail som de medverkande knappt kan finansiera med sitt arvode. Sist jag kollade stod inte den drinken på menyn hos The Blue Oyster Bar

Månadens solros: City Girls är äntligen tillbaka med ett nytt album! RAW – kort för Real Ass Whores.

Månadens maskros: Varför får inte Ken mer TV-tid i Robinson? Hallååå?

QX har sökt Netflix och det ursprungliga inlägget i Facebook-gruppen är nu borttaget.