I förra veckan anslöt Frankrike och Tyskland till de nu totalt 15 länder plus EU-parlamentet som backar EU-kommissionens anmälan till EU-domstolen. Anmälan gäller Ungerns lagar mot hbtq-personer och information som introducerades 2021. Lagar som Ungerns regering själva kallar lagar för att ”skydda barn”.

I lördags tweetade det tyska utrikesdepartementet att deras stöd till den juridiska prövningen visar att ”vi står sida vid sida med hbtq-samhället. EUs gemensamma värderingar är ett DNA för vårt fria och öppna samhälle. Mångfald är vår styrka.”

Politico.eu som var först att rapportera uppger att även Belgien, Danmark, Finland, Grekland, Irland, Luxembourg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Sverige, Österrike och EU-parlamentet nu ställt sig bakom EU-kommissionen.

”En verklig front för mänskliga rättigheter har nu etablerats i Europa”, tweetade den franska parlamentsledamoten Pierre Karleskind (Renaissance) efter beskedet att även Franrike nu står eniga. En front som i huvudsak följer den gamla uppdelningen i västra och östra Europa.

Deadline för att ställa sig bakom EU-kommissionens anmälan till EU-domstolen var den 6 april. Tyskland och Frankrike var bland de sista att skriva på.

I samband med att lagen antogs 2021 skrev 17 länder ett öppet brev i protest. Då fanns Estland, Italien, Lettland och Cypern med i gruppen, de saknas nu. Slovakien skrev inte under det öppna brevet 2021, men står nu bakom en prövning i EU-domstolen.

Utöver de fyra länder som tidigare skrev under på protesten mot Ungerns lagar men nu backat så har Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Litauen, Polen, Rumänien, Slovenien och Ungern inte ställt sig bakom EU-Kommissionen.