Vi vill härmed påpeka att hon inte på något sätt representerar oss. Vi tycker också det är beklagligt att Moderaterna tydligtvis hellre lyssnar på en enskild person än på den bredare transrörelsen, för vi håller inte med Gunvor.
Vi ser till likheterna, inte olikheterna. Vi ser poängen med det samlande begreppet transperson och en transpolitik som gäller alla, även om vi inte är särskilt lika eller alltid är ense i alla frågor. Transpersoner är väldigt olika, men vi kan alla drabbas av att inte ses som ”riktiga män” eller ”riktiga kvinnor”. När det händer behöver vi samma skydd som andra minoriteter. Av den orsaken har vi numera diskrimineringsskydd, men vi behöver skydd även mot hets. För det hetsas mot transpersoner, det räcker med att läsa närmsta kommentarsrad till en transartikel på kvällspressens internetupplagor. Det är förbjudet att hetsa mot exempelvis muslimer, färgade och bögar, men inte mot transpersoner. Transpersoners rättigheter är också mänskliga rättigheter! Förbjud hets mot transpersoner, och gör det nu!

Även hatbrotten kan drabba oss, så fort normen tycker att vi avviker för mycket från hur en ”riktig man” och en ”riktig kvinna” ska vara. Och det kan givetvis drabba alla, även de som ser sig som män och kvinnor utan transtillhörighet alls, efter avslutad behandling. Normen bryr sig inte om vi är , eller har varit, transsexuella, intersexuella/DSD, transvestiter, intergenders, transgenders, genderqueers, drag kings/queens eller något annat. Normen ser bara ”Den Där”, den som avviker, den som inte följer mönstret. Och normen bestraffar, i vissa fall med hot, hat, våld och mord. Enda sättet att undkomma är att anpassa sig till normen, att kliva in i garderoben. Att aldrig nämna sin transidentitet, sin bakgrund, sin medicinska status och hoppas på att inget syns på utsidan och ingen bekant som vet avslöjar ens ”hemlighet”. Vi respekterar fullt ut de som vill leva så, det måste vara var och ens val om en vill vara öppen som transperson. Men vi önskar att det vore ett frivilligt val, som aldrig gjordes i skräck för trakasserier och hatbrott.

Att utsättas för brott av någon som hatar själva kärnan i ens identitet, ens sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck, det är oerhört nedbrytande. Hatbrotten skadar både offret och hela hbt-samhället, för de skrämmer till tystnad. De gör att hbt-personer tvekar inför att gå ut, tvekar inför att komma ut på jobbet, aktivera sig i en förening, gå och bada i simhallen eller göra sin röst hörd i samhällsdebatten. Hatbrott är ett hot mot demokratin. Och de är lika allvarliga när de begås mot transpersoner som mot homo- eller bisexuella. Men i våra domstolar är hatbrotten mot transpersoner inte lika allvarliga. Där ger de inte den straffskärpning som hatbrotten mot homo- och bisexuella ger, eftersom transpersoner inte uttryckligen nämns i straffskärpningsregeln, utan bara i förarbetena. Därför måste transpersoner uttryckligen inkluderas i straffskärpningsregeln. Hatbrott mot transpersoner är inte mindre allvarligt än hatbrott mot bögar, flator och bin!

Vi vill att regeringen tar sitt ansvar och inkluderar transpersoner i skyddet mot hets. Vi vill se en uttrycklig inkludering av transpersoner i straffskärpningsregeln! Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter!

Lukas Romson, transsexuell, ordförande KIM
Anne Colt, transperson, sekreterare FPES och sekreterare RFSL Nyköping
Karl-Erik Irina Nilsen, transperson, styrelseledamot RFSL Örebro

Ann-Louise Engstrand, transsexuell MTF, styrelsemedlem RFSL Gävleborg
Sophia Lopez, transperson MTF, styrelsemedlem i Transföreningen FPES
Lena Eriksson, transsexuell, MTF, styrelsemedlem i FPES
Angelica Löwdin, transvestit, styrelseledamot i Transföreningen FPES
Lex Björsmo, transkille
Michelle Appelgate Andréasson, transgender (MtF)
Lisa Olsson, transsexuell MTF
Annika Eriksson Steggo, transsexuell
Keliso Ahlberg, FTM, medlem KIM
Tinahåkan Jönsson, transgender
Charlotte Karlsdotter, transkvinna, medlem i KIM och FPE-S
Vidal Rousso, transgender
Conny-Cilla Winblad, transvestit, medlem i FPE-S
Leonard Gillberg, transsexuell, FtM, medlem i KIM
Noah Widqvist, transexuell
Malte Sundberg, transperson, skolinformatör och medlem i RFSL
Jan-Olov Madeleine Ågren, transvestit, medlem i RFSL och Transföreningen FPES
Ingela Andersson, transperson, medlem i RFSL
Maria Hansson Nielsen, transsexuell, grundare av KTP (Kristna Transpersoner)
Atalanta Ort, transperson (MtF), aktiv i FPES Väst och nätverket ViV (Vänner i Väst)
Rikard Östrand, transsexuell FTM
Martin Larsson, transsexuell

Tidigare debattartiklar:


Mer en fråga om begrepp än nonchalans

Regeringspartierna beter sig befängt i transfrågor! Folkpartiet är inte fienden Alliansen gömmer undan utredning

”Förvirras inte av Åkerblom och Norrgård”


Det är ingen som hycklar om transpersoner, Börje

”Allianspartier hycklar om diskriminering”