När politiker och mediafolk använder sig av HBT-begreppet står T:et ibland för Transsexuella och ibland för Transpersoner. Vi menade nog i slutet av 90-talet att transsexuella var de som borde inkluderas i RFSLs arbete för Homo-, Bi- och Transsexuella och inte (detta var ett lingvistiskt problem) Homo-, Bi- och Transpersoner. Bögar och flator ville definitivt inte definiera sig som Homopersoner och än mindre Biperson.

Jag undrar om vi verkligen vet vad som de facto menas med ”transperson”. Flertalet transsexuella, liksom jag själv, kände före beslutet om en ny könsfastställelse viss tveksamhet för att inte säga avsmak inför begreppet eftersom ingen då ville definiera sig som transperson och definitivt inte efter beslutet – då blev man antingen man eller kvinna och tillika kanske homosexuell, vilket var stoltare än att bli inkluderad i något så brett och oidentifierbart som en ”person”, som dessutom var ”trans”. Så diskriminerande är jag!

Som alltid blir den här typen av debatt förvirrande eftersom vi dels inte vet vad som definierar det vi diskuterar, dels därför att man tror att motdebattörerna inte tycker om varken motdebattören eller ämnet man diskuterar. För mig gäller ingetdera – jo förresten, jag tycker om Börje, men inte om ämnet och begreppet transperson. Jag fick bara intrycket av att Börje misstrodde våra politiker eftersom en gruppering under Pride sagt sig göra allt för att skydda transpersoner och när det sedan kom till realdebatt i våra beslutande samhällsinstitutioner, i det här fallet Riksdagen, plötsligt inte ville vara med längre. De vill nog inget hellre om de bara visste vad.

Vad jag helt enkelt vill få fram är att jag tror att många exakt vet vad en transperson är (det snurrar nog en härlig blandning av bilder och idéer om denna individ i mångas huvuden) men när det gäller att lagstifta blir den där bildblandningen plötsligt ohållbar. Vi kan inte hålla på med ständiga särlagstiftningar – därför min kanske lite förvirrande inlaga om rödnästa och storfotade – eftersom vi då lätt kommer att hamna med krav om särskydd från en ständig ström av yttringar och beteenden. Tillmälen, påhopp och fysiskt våld ska alltid beivras oavsett från och mot vem. Självklart ska transpersoner och alla andra personer åtnjuta samhällets skydd – det har jag aldrig ifrågasatt.


(denna gång svarar jag i personlig kapacitet – inte för att jag inte tror mina meningsfränder skulle tala emot mig utan mer för att jag inte hinner förankra det)

Tidigare debattartiklar:


Folkpartiet är inte fienden

Alliansen gömmer undan utredning

”Förvirras inte av Åkerblom och Norrgård”


Det är ingen som hycklar om transpersoner, Börje

”Allianspartier hycklar om diskriminering”