Våra uppfattningar borde för QX läsare vara välkända då vi vid ett antal tillfällen tidigare beskrivit vår inställning till viktiga transfrågor i olika debattartiklar.

Vi har tydliga ställningstaganden där vi kräver modernisering och uppdatering av den gamla lagen om fastställande av könstillhörighet från 1972. Visserligen var lagen då den kom banbrytande och Sverige det första landet som införde en liknande lagstiftning. Verkligheten har dock lämnat den lagen bakom sig. Vi menar att det är viktigt att en ny lag kommer på plats så snart som möjligt bland annat för att få bort kravet på kastrering och kravet på skilsmässa. För oss är det viktigt att staten inte står i vägen för hur människor vill leva sina liv, och att var och en själv är bäst lämpad att avgöra hur den kroppsliga könsidentiteten ska matcha den själsliga identiteten.

Vi driver frågan om en ny lag kring fastställelse av könstillhörighet både utåt och inom Moderaterna, inte minst inför Moderaternas partistämma som hålls i oktober 2011.

Öppna Moderater lyfter också andra frågor som har betydelse för transpersoner som till exempel namnlagen. Inom ett annat av våra prioriterade politikområden – kampen mot vardagsdiskrimineringen är transpersoner en viktig grupp. Här handlar det om bemötande och kunskap inom vård, skola och omsorg både för oss alla som medborgare och för att människor oavsett läggning eller könsidentitet ska kunna vara trygga som anställda.
Vi är också medvetna om att transpersoner omfattas av straffskärpningsregeln i Brottsbalken gällande hatbrott genom paragrafens förarbeten. Vi är dock lika bekymrade som alla andra över att det i rättspraxis inte fått genomslag och att det ännu saknas prejudikat. Hur man bäst kommer åt detta problem är något som är värt att jobba vidare med – det kan handla om att lagen i sig behöver förtydligas, men det kan också handla om att ändra attityder och öka kunskaper hos våra rättsvårdande myndigheter.



Tidigare debattartiklar:


”Slösa inte energi på att slåss”

Skydda transpersoner mot hets och hatbrott! Mer en fråga om begrepp än nonchalans Regeringspartierna beter sig befängt i transfrågor! Folkpartiet är inte fienden Alliansen gömmer undan utredning

”Förvirras inte av Åkerblom och Norrgård”


Det är ingen som hycklar om transpersoner, Börje

”Allianspartier hycklar om diskriminering”