I tisdags blev Jake Daniels den första brittiska elitfotbollsspelaren på herrsidan att komma ut som gay sedan 1990.

– Nu är rätt tid att göra det här. Jag har länge tänkt på hur jag vill göra det, när jag vill göra det. Nu vet jag att tiden är här. Jag är redo att vara mig själv. Att vara fri och självsäker, sa Daniels.

Han berättade att han vetat om att han attraheras av killar sedan han var barn, men tänkt att fotbollsvärlden och homosexualitet inte går ihop. Därför hade han planerat att vänta med att komma ut till efter han pensionerat sig från sporten. Men landade sedan i att han ville vara sig själv nu, och inte behöva vänta med att leva som han vill.

– Det är ett steg ut i det okända att bli en av de första fotbollsspelarna i det här landet att avslöja min sexualitet. Men jag har inspirerats av Josh Cavallo, Matt Morton och idrottare från andra sporter som Tom Daley, att ha mod och beslutsamhet att driva på förändring, skrev Daniels i ett uttalande publicerat på klubben Blackpools hemsida, och avslutade:

– Det finns personer i samma utrymme som jag som kanske inte känner sig bekväma att röja sin sexualitet. Till dem vill jag säga att du inte behöver ändra på den du är bara för att passa in. Att du är du, och är lycklig, är vad som spelar roll.

Hyllas av stora namn

Reaktionerna på 17-åringens berättelse lät sig inte vänta. De glada tillropen och berömmen har kommit från bland annat det brittiska kungahuset, parlamenetet och Hollywood.

Prins William är en av de som hyllar Daniels för hans mod.

”Fotboll borde vara en sport för alla. Det krävs mod för att göra det Jake har gjort och det kommer att hjälpa för att bryta ner barriärer som inte har någon plats i vårt samhälle. Jag hoppas att hans beslut att vara öppen ger andra självförtroende att följa efter” skrev prins William på Twitter.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hyllade 17-åringen och konstaterade att det måste ha krävt stort mod.

”Tack för ditt mod Jake, det måste ha krävts stort mod för att komma ut och du kommer att vara en inspiration för många, både på och av planen” skrev Johnson på Twitter.

Den öppet gay skådespelaren Ian McKellen skrev att han imponeras av den yngre generation och utnämnde Daniels till hjälte.

”Vid 17 år, representerar Jake Daniels en generation som avvisar gammeldags homofobi inom fotboll och på andra ställen: De som ännu inte har vuxit upp som han har. Han föregår med gott exempel. Inte konstigt att många av oss, gay och alla andra, beundrar och värdesätter honom som en hjälte. Vilket mål han gjorde!” skriver Gandalf-skådisen på Twitter.

Den australiske storspelaren Josh Cavallo som kom ut som gay i slutet av oktober 2021 berättade under en presskonferens med sitt lag att han var stolt över Daniels mod.

”Jag vill stanna upp och ta ett ögonblick för att säga hur otroligt stolt jag är över hans mod. Det är en underbar känsla att veta att min berättelse har hjälpt att guida honom till att vara sitt sanna jag” sa Cavallo.

Även den svenske tidigare fotbollsspelaren Anton Hysén tog chansen att skriva ett hurra för Daniels utspring i en kommentar på 17-åringens Instagram.

”Stor respekt! Du har backup här kompis” skrev Hysén med en drös emojis invävt i kommentaren.