Första gången de såg varandra var under en RFSL-träff i Stockholm i april 2001.
Erik Ö var nyinflyttad från Hudiksvall och ville träffa vänner, medan Erik H ville lära känna nya kompisar i gayvärlden. Killarna sökte sig därför till Sveavägens RFSL-lokaler.
– Fast vi hamnade lite fel. Träffen var för ungdomar som hade det svårt, vilket ingen av oss hade . Vi hade båda haft riktigt lätta komma-ut-processer, berättar Erik H.
Erik Ö fick däremot upp ögonen för sin blivande man den här kvällen och satte sig efter mötet utanför och väntade på honom. Men Erik H stannade kvar och pratade med mötesledaren istället, så Erik Ö gick besviket hem. Men han gav sig inte utan hittade Erik H på Sylvester och kontaktade honom där. De började intressera sig för varandra, men Erik Ö blev då istället tillsammans med en annan kille, och kontakten blev sporadisk i några månader. Men sedan gjorde Erik Ö och den andra killen slut och Erikarna började träffas på allvar. Och den 11 september 2001 blev de ett par.
De flyttade ihop efter två år, och förlovade sig nyårsafton 2004/2005. Men det var först i vintras som de bestämde sig för ingå äktenskap.
– Jag ville vänta tills vi hade fått rätten att gifta oss som andra par, säger Erik H. Jag kände aldrig att jag ville ingå partnerskap, och även om vi inte ska gifta oss i kyrkan så var det den principiella rätten att få göra det som var viktig för mig.
Paret grälar i princip aldrig (”vi känner inte det där behovet av att ladda ur”), och har bara haft en förhållandekris.
– När vi varit tillsammans i ett år började jag tvivla på om jag ville fortsätta, berättar Erik H. Jag undrade om gräset var grönare på andra sidan och ville träffa andra. Jag var ju bara arton då, och visste inte vad jag ville. Så vi tog en paus som varade ungefär i en vecka innan jag ville tillbaka till Erik. Efter det satsade vi på förhållandet och började prata om att flytta ihop. Sedan dess har det inte varit någon tvekan och idag är det inga tvivel om att de vill satsa på en framtid tillsammans.
– Folk påtalar ofta hur bra vi passar ihop och hur harmoniska vi är tillsammans, och inget par i vår bekantskapskrets har varit tillsammans lika länge, säger Erik Ö.
Erik H fortsätter:
– Många verkar gå in i ett förhållande med stort fokus på att behålla sin integritet och individualitet. Men för oss så har vi märkt att ju längre tiden går, desto mer blir vi två som en naturlig enhet, samtidigt som det är lättare att vara sig själv i denna enhet.
Båda två har stora musikintressen, Erik H jobbar till och med som musikproducent för klassisk musik. Dessutom spelar han cello. Erik Ö drar mer åt pophållet, Lady Gaga och Kylie styr om han får sköta musiken hemma.
– Jag hade faktiskt aldrig lyssnat på Kylie innan jag träffade honom, ler Erik och tittar på sin fästman.
Båda säger sig ha dålig kontakt med ”gayvärlden”, och även om de var på klubben Paradise i mitten av mars var det tre år sedan de sist var på gayklubb.
– Vi kan få lätt social ångest av att vi gärna bara är hemma. Att ha middagar med vänner eller bara myskvällar hemma känns mycket mer ‘vi’, även om vi gillar en utekväll då och då, säger Erik Ö.
Däremot äter de ute väldigt ofta. Att gå på restaurang är ett gemensamt nöje
Hur håller ni igång passionen och lågan i ett förhållande?
– Jag tror att nyckelordet är förväntningar. Vad förväntar man sig av ett långt bra förhållande? Förväntar man sig att vara nykära hela vägen? Det är inte realistiskt. Att alltid ha ett hett passionerat samliv är inte heller troligt. Jag tror att det handlar om att hitta en balans, en stark kärlek som bygger på trygghet och tillit, och att båda två förväntar sig samma saker.
Erik H beskriver deras kärlek som starkare för var år som går och att det nu är anledningen till att de gifter sig.
En del par som varit ihop ett tag ser ett öppet förhållande som en nytändning, eller ett nödvändigt verktyg för att hålla ihop förhållandet. Vad tänker ni om det?
– Det är inte något för oss, men jag tror det kan funka för andra par och rentav vara nödvändigt för vissa, säger Erik Ö.
Finns barn med i er framtid?
– Jag har aldrig velat ha barn, det finns än så länge inte som ett alternativ i mitt liv. Erik (Ö) är lite mer öppen för tanken men vill avvakta, säger Erik H, och fortsätter: Vi har kommit överens om att i alla fall diskutera det en gång om året, så får vi se vad framtiden bär med sig.

Mer kärlek som håller:

Monica och Kitty: ”Hon var inte alls min typ”


Tom och Anders: Vi har roligt ihop