Jonas:

Jonas bor i Malmö, är 37 år och gay. För några år sedan träffade han Petra via en sajt på nätet. Jonas och Petra gick på ”skaffa barn”-dejt och lärde känna varandra.
– Vi tillbringade en massa tid ihop, hade middagar, tog promenader och hon träffade min familj och jag träffade hennes.
Ett halvår efter första dejten var Petra gravid. Allt gick bra under graviditeten och Jonas och Petra blev sammansvetsade och hade en jättebra relation.
– Men allt ändrades när Melvin föddes. Jag var inte viktig längre och jag fick hela tiden tjata till mig lite tid med honom. Jag fick en timma här och en där.
Jonas berättar att Petra vägrade låta honom vara ensam med Melvin mer än en par timmar.
– Hon skyllde på att hon ammade och vägrade pumpa eller låta Melvin få modermjölksersättning.
Jonas berättar att han stod på sig i sin rätt att få träffa sitt barn och att han kände ett lika stort ansvar och behov av att få vara med sin son.
– Men Petra stängde bara av och sa att mamman var viktigare, att hon inte kunde ta in mina känslor eller vad jag tyckte och att hon måste tänka på vad hon anser är Melvins bästa.
Han suckar.
– Vi bråkade och skrek så mycket på varandra. Det var tjat varje dag om varenda timma.
En dag orkade de inte bråka längre. Då hade det gått nio månader och de kände båda två att de bara hade två vägar att välja mellan, låta en domstol bestämma eller lösa det tillsammans.
För första gången sedan Melvin föddes gjorde de ett försök att prata med varandra utan att bråka. Och på något sätt lyckades de mötas. Jonas slapp dra det till domstol vilket han är glad för.
– Vi lyckades lösa det på egen hand även om det tog massor av tid, energi och kraft. Ett barn har rätt till båda sina föräldrar, då ska inte den ena ta sig rätten att stänga ute den andre, och det gör mig så ledsen och arg att höra att mamman är viktigare och att hon kan bestämma allt över ett barn som är lika mycket mitt. Jag kommer aldrig köpa de argumenten.
– Hade vi varit gifta hade det här aldrig kunnat hända, säger Jonas. Jag kan inte förstå hur det kan få vara ett giftermål som ska få styra vem av två föräldrar som har rätt till sitt barn 2019.
Idag har Jonas och Petra en bra relation och kan umgås tillsammans. Melvin bor varannan vecka hos Jonas och varannan vecka hos Petra.

 

Lars:

Lars har alltid velat bli pappa så han var en stolt och lycklig kille när han blev pappa till en dotter förra året. Men sedan den dagen har det mesta handlat om bråk, advokater, familjerätt, socialen och en kamp för att få träffa sin dotter. Då Lars och mamman inte är gifta var faderskapet tvunget att bekräftas hos familjerätten. Modern bekräftade faderskapet men Lars nekades gemensam vårdnad av mamman, vilket innebar att hon fick enskild vårdnad.
Lars ska betala underhåll men i övrigt bestämmer mamman allt kring barnet, såsom bostadsort och på vilket sätt Lars ska få umgänge.
– Det här gör att man kan få betala underhåll för ett barn man inte ser röken av. Går inte mamman med på umgänge måste man stämma mamman. Och detta tar tid, säger Lars.
– En vårdnadstvist tar minst ett år i Sverige. Jag har fått kämpa för varenda minut som jag fått tillbringa med min dotter.
När Lars dotter var ett halvår gammal fick han veta att hon döpts. Men att han inte var inbjuden.
– Det gjorde så fruktansvärt ont, säger han.
Lars har via advokater och tingsrätten nu fått börja träffa sin dotter på egen hand, först några timmar i veckan under ”övervakning”, sedan ensam och idag får han ha henne två dagar i veckan, men ännu ingen övernattning.
– Jag får ingen föräldrapenning eftersom jag inte står som vårdnadshavare så jag måste ta ledigt från jobbet för att vara med min dotter.
Mamman vägrar överföra föräldradagar till pappan.
– Inte ens de 90 dagarna som är vigda åt pappan har jag rätt till om mamman har enskild vårdnad. Trots att faderskapet varit fastställt sedan barnets andra levnadsmånad.
– Jag hade ingen aning om att man som pappa inte har mycket att säga till om. Det är ett märkligt och diskriminerande system vi har i Sverige. Det finns så många pappor därute som inte är med sina barn, men när man som pappa verkligen vill vara med sitt barn och vill ha gemensam vårdnad måste man ta fajten med mamman och hela rättssystemet. Det tar massor av tid och energi och inte minst kostar det en massa pengar, pengar jag hellre hade lagt på min dotter. För att inte tala om alla dagar jag missar med henne. Det är dagar jag aldrig får tillbaka.

Läs även: Ordföranden för ”Pappa Barn” Kräv din rätt och din tid till barnet

I artikeln har även en berättelse om gaykillen ”David” funnits med. Efter att QX klandrats av Mediernas Etiknämnd för artikeln har den intervjun tagits bort ur denna artikel. Hela beslutet finns på Medieombudsmannens hemsida.