När Lawrence Kaala och Jimmy Sserwadda i en fullsatt Sankt Lukas Kyrka blev gifta inför Gud och församling, liksom inskrivna som äkta par enligt svensk lag, var det en historisk händelse inte bara för de lyckliga två, utan för hbt-samhället och rörelsen i Uganda.
För två år sedan, den 26 januari 2011, mördades en av de mest inflytelserika hbt-aktivisterna i Uganda, David Kato. Med lördagens bröllop hyllade de två sin vän Kato samtidigt som den 26 januari nu istället för att enbart vara en sorgens dag även bli den dag då två ugandiska män för första gången lagligen blivit vigda.

Berättelsen om Lawrence Kaala och Jimmy Sserwadda är som en romantisk dröm! Om ingen svensk filmmakare snappar upp deras livsberättelse lär det garanterat bli ett framgångsrikt Hollywood-drama!
De två träffades och hade en nära relation redan när de bodde i Uganda. Hot och oro tvingade Jimmy Sserwadda att 2008 skyndsamt lämna vänner och familj bakom sig för att hals över huvud fly till Sverige. De två tappade därmed kontakten.
Lawrence Kaala berättade för QX förra året om hur han utsattes för misshandel av ugandiska myndighetsrepresentanter liksom på sin arbetsplats. Hans hbt-engagemang blev allt mer riskfyllt efter att ugandisk media började sin hets mot homosexuella och då en skärpning av landets anti-homolagar började diskuteras i parlamentet 2009. För Lawrence Kaala innebar hans engagemang och öppenhet att hans familj valde att vända honom ryggen. Även han tvingades att söka skydd i Sverige.
Hans livs kärlek, Jimmy Sserwadda, hade han inte hört av på flera år och han visste inte var han befann sig.
Så hände det närmast otroliga! Efter att ha blivit medlem i RFSL fick han ett välkomstbrev hemsänt. När han öppnar brevet och ser omslaget på den medsända numret av tidningen Kom Ut så är Jimmy på omslaget! Långt uppe i det kalla nord finns han alltså, mannen Lawrence Kaala aldrig slutat älska!
De två träffas kort därpå i RFSL-Huset på Sveavägen! I trapphuset stöter de ihop och deras resa för att återigen bygga upp ett liv tillsammans efter många års separation kan börja.

Kom Uts nummer med Jimmy på omslaget har rubriken ”lotteriet” och handlar om hur svensk asylpolitik sköts nyckfullt och rättsosäkert. Trots likartad situation kan den ena utvisas medan den andra får uppehållstillstånd. Slumpen och var i Sverige ens ärende hanteras väger minst lika tungt som ens skyddsbehov. Jimmy Sserwadda hade dragit vinstlotten, Lawrence Kaala fick nitlotten och hotas därmed av utvisning,
Berättelser om hbt-flyktingar handlar även om hot från andra boende på flyktingförläggningar, det handlar om att inte bli trodd för att vara homo- eller bisexuell, det handlar om att trots att de officiellt regelverket säger det motsatta, få höra att man kan återsändas till de homohatande länder man flytt från och där smyga med att man är homo-bisexuell eller transperson.
Lawrence Kaala och Jimmy Sserwaddas bröllopspresent från det svenska migrationssystemet är att utvisningsbeslutet nu är oåterkalleligt. Kaala Lawrence skall återsändas, väl känd som nygift homosexuell till ett hemland där nu återigen den skärpta anti-homlagen med åtföljande hetskampanjer släppt lös homohatet .

Men hotet om att tvingas isär av de svenska myndigheterna har inte hindrat de två från att fullfölja deras livs kanske viktigaste beslut, att ingå äktenskap och dela varandras bördor i med- såväl som motgång. I Kalhäll i Järfälla kommun utanför Stockholm, kunde de vigas inför en fullsatt Sant Lukas kyrka. Här fanns deras nära vänner i Sverige, Jimmys bästa vän, George Ssmukuutu från Uganda som idag bor i Kanada där han arbetar med att försöka rädda hotade hbt-personer att ta sig från hemlandet. I kyrkan fanns Jimmy och Kaalas valda familj i Sverige, de som hjälpt dem under sin flyktingtid och här fanns media och här fanns EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) som därmed tydligt markerade såväl sin vänskap som sitt stöd till de två männen.
Vigseln blev oerhört vacker med de två männen som inte en sekund släppte varandras händer, i fokus. Prästen Ulrika Ekström diakon Gunilla Moshi välsignade deras äktenskap följt av nattvard. Operasångerskan Nina Stemme sjöng symboliskt nog den danske nationalförfattaren och enligt många homosexuelle, H.C. Andersens text ”Jeg elsker deg” (i tid og evighed) till Edward Griegs toner och Erik Spangenberg sjöng Lisa Nilssons ”Säg det igen”.
En inte helt oviktig symbolik denna dag var utdelandet av nattvarden då två ugandiska män för första gången i världshistorien gifter sig med varandra. Homohatet i Uganda motiveras främst just med referenser till kristna traditioner och för troende hbt-personer i Uganda är kyrkorna stängda.

Vid festligheterna på kvällen vittnade vännerna i gripande tal om de tvås helt fantastiska kärlekshistoria, om deras starka engagemang för hbt-rättigheter i Uganda och i Sverige. Men också om den oro som nu finns för nästa kapitel i deras livshistoria. Förhoppningar om att kunna överklaga utvisningsbeslutet lever dock, inte minst nu då deras äktenskap kommer att bli känt världen över, inte minst i just Uganda.
I ett drömscenario så skingras nu Migrationsverkets tveksamheter kring om Lawrence Kaalas behov av asyl. Och så förstår de hur hans och makens symboliskt viktiga äktenskap ytterligare försvårar för Lawrence Kaala att återvända till Uganda. I detta drömscenario tar de kyliga byråkraterna på Migrationsverket och kalla juristerna i Migrationsdomstolarna sitt förnuft till fånga.
Och i detta drömscenario får så till slut Lawrence Kaala och Jimmy Sserwadda möjlighet att från nu leva lyckliga i alla sina dagar, hand i hand genom livet.

Nattvarden vid Lawrence Kaala och Jimmy Sserwaddas bröllop

Läs även:

Jimmy Sserwadda fick Solidaritetspris


HBT-flyktingar från Uganda nekas skydd

Ugandisk hbt-aktivist mördad